nieuws

Veiliger installaties vuurwerkverkooppunten

bouwbreed

den haag – Na een halvering vorig jaar, is het aantal verkooppunten voor consumentenvuurwerk met 300 gegroeid naar 1400 stuks. Maar het is nog te vroeg voor juichverhalen. De vuurwerkverkopers klagen over ongeïnteresseerde sprinklerinstallateurs, die juist de middenstanders betichten van te late aanvragen.

De stijging van het aantal verkooppunten, na de scherpe terugval van vorig jaar als gevolg van scherpere regels, stemt W. Heijboer wel tevreden. Volgens de voorzitter van de Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland (BCN) is het bouwkundig gezien niet al te moeilijk om aan de veiligheidseisen te voldoen. “De ingrepen voor de opslag van consumentenvuurwerk tot 10.000 kilo zijn niet zo groot. Soms moet er ergens een extra brandmuur worden opgetrokken. Deuren blijken ook vaak een zwakke plek, want die moeten zestig minuten brandwerend zijn. Maar daar is gemakkelijk aan te komen. Lastiger blijft het installeren van een sprinklerinstallatie. Ik heb de indruk dat wij, met een paar vierkante meter per vestiging, geen interessante klant zijn voor de installatiebedrijven.”

M. Walhof, van de Vereniging Sprinklerinstalateurs VSI en directeur van sprinklerinstallatiebedrijf Aqua + vindt het onterecht dat sprinklerbedrijven hierop worden aangesproken. “Hoewel ik niet kan spreken voor alle bedrijven, is het maken van kleine vuurwerkkluizen zeker een interessante markt voor sprinklerinstallateurs. De bouwkundige ingreep met een waterreservoir, de doormelder naar de brandweer; dat zijn juist interessante klussen. Veel bedrijven voeren hiervoor een klein en speciaal systeem. Maar vaak komen de aanvragen te laat binnen om nog het hele traject voor verzekerde garantie te doorlopen. In mijn eigen bedrijf heb ik aanvragen die na half oktober binnenkwamen moeten weigeren.”

De investeringen voor ondernemers zijn fors. Een aanpassing van een kleine opslag voor consumentenvuurwerk kost 10 tot 30.000 euro. Voor handelaars in professioneel vuurwerk zijn de kosten aanzienlijk hoger. L. Rohan uit het Limburgse Landgraaf, investeerde ruim 400.000 euro om zijn bedrijf aan te passen aan de nieuwe regels die na de vuurwerkramp in Enschede in het leven werden geroepen. Het jonge gebouw, uit 1998, moest volledig worden gestript. Vervolgens werden een waterreservoir voor 250.00 liter, twee dieselaggregaten voor de sprinklerinstallatie en veel speciaal gekeurde deuren en kozijnen geïnstalleerd. Rohan: “Tijdens deze operatie zijn we soms behandeld als criminelen, hoewel we een van de weinige bedrijven zijn met gediplomeerde vuurwerkverkopers.”

Reageer op dit artikel