nieuws

VEH: Welstandseisen vaak ondoorzichtig

bouwbreed

den haag – Huizenbezitters lopen met een bouwaanvraag regelmatig vast op vage welstandseisen van gemeenten. Als gevolg van de onduidelijkheid over de welstandseisen worden bouwaanvragen veelvuldig afgewezen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van klachten bij het meldpunt Bouwvergunningen van de vereniging. Gemeenten die een bouwvergunning willen toetsen aan welstandscriteria, moeten dat […]

den haag – Huizenbezitters lopen met een bouwaanvraag regelmatig vast op vage welstandseisen van gemeenten. Als gevolg van de onduidelijkheid over de welstandseisen worden bouwaanvragen veelvuldig afgewezen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van klachten bij het meldpunt Bouwvergunningen van de vereniging.

Gemeenten die een bouwvergunning willen toetsen aan welstandscriteria, moeten dat sinds vorig jaar doen op basis van een door de gemeenteraad vastgestelde welstandsnota. Volgens de Vereniging Eigen Huis is het “treurig” gesteld met transparantie van die nota�s. En dat terwijl het juist de bedoeling was met de welstandsnota de regels inzichtelijker en duidelijker te maken voor huizenbezitters.

De vereniging concludeert dat de de welstandseisen een zwaar stempel drukken op de bouwvergunningprocedures. Veruit de meeste weigeringen van een bouwvergunning hebben te maken met strijdigheid met de welstandscriteria. Volgens de vereniging laten veel huizenbezitters zich vooraf goed door de gemeente informeren over de welstandsregels.

Reageer op dit artikel