nieuws

SurFix-clip brug tussen techniek en esthetica

bouwbreed Premium

heerhugowaard – Op het gebouw voor onderwijs en kinderopvang Middenwegpolder in Heerhugowaard is een rond dak aangelegd waarop het bevestigingssysteem SurFix voor het eerst in Nederland is toegepast.

SurFix is een universeel bevestigingssysteem om verschillende – ook frameloze – plaatmaterialen in één vlak te monteren. Hierdoor kunnen allerlei combinaties worden gemaakt van bijvoorbeeld gekleurde glasplaten en zonnepanelen. De esthetische mogelijkheden voor het bevestigen van zonnepanelen en andere panelen op het dak en aan de gevel zijn zo veel groter.

Allerlei afbeeldingen, zoals bedrijfslogo�s en kunstwerken, kunnen tegenwoordig op glasplaten worden gedrukt. “De clips vormen als het ware een brug tussen de esthetica en de techniek”, zegt bedenker W. Koppen van het gelijknamige vastgoedbedrijf uit Bergen (NH). “Ook een woning met zonnepanelen moet mooi zijn en dat kan met dit systeem.”

Architect Jim Lubach ontwierp het gebouw Middenpolderweg in een vlindervorm. Een op een glasplaat gedrukte vlindertekening van één van de leerlingen gaat ook het dak sieren.

De bevestigingsclips zijn gemaakt van aluminium met rvs bouten. Koppen ontwikkelde het SurFix-systeem in samenwerking met Alcoa Europe, SnP-Systems, TNO, SolarNed, Saint Gobain, Besseling Installaties en Phoenix Benelux.

Reageer op dit artikel