nieuws

Steigers uit voorzorg veel te zwaar

bouwbreed

gorinchem – Een nieuw handboek moet duidelijkheid scheppen in de steigerbranche. Sinds de ramp in de Amercentrale eisen opdrachtgevers bij elke afwijking van de standaardsystemen complete constructieberekeningen en worden veel steigers zwaar overgedimensioneerd.

Dat meldt secretaris P. Hecker van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven (VSB) die deze dagen als gastheer functioneert tijdens een reeks seminars op de betonvakdagen in Gorinchem. Hecker vreest dat het nog wel even duurt voordat het Handboek Richtlijn Steigers uitkomt. Hij mikt nu op begin 2007. “Maar dan weet ook echt iedereen waaraan een steiger onder welke omstandigheden moet voldoen en hoe je die het beste opbouwt”, belooft hij.

En aan duidelijkheid is grote behoefte sinds de ramp in de Amercentrale in 2003 waarbij een onderhoudssteiger instortte en vijf gritstralers omkwamen. Sindsdien is de branche volgens Hecker in verwarring. Vooral opdrachtgevers weten niet meer waaraan ze moeten voldoen en eisen dat alles wat enigszins afwijkt van de gangbare steigersystemen, wordt doorgerekend door een constructeur. Ook berekeningen van tweede-orde-effecten worden verlangd. Het gevolg is dat veel steigers worden overgedimensioneerd.

Begin volgend jaar start bij de rechtbank Breda de strafzaak over het ongeval in de Amercentrale. Wat ook de uitkomst zal zijn, Hecker verwacht dat de hele branche ervan zal leren. Omdat het bij rampen vaak om een keten van fouten gaat, had Hecker directeur A. van Casteren van betononderzoeksbureau BAS uitgenodigd voor een van de presentaties op de betonvakdagen. Van Casteren deed met zijn bureau uitvoerig onderzoek naar de balkonramp in Maastricht, die ook begin volgend jaar voor de rechter komt. Hij verwerkte zijn bevindingen niet in een lijvig rapport, maar koos voor een aanschouwelijke animatie, waarin hij het bezwijken van de balkons nauwgezet reconstrueerde.

Ook vóór het noodlottige steigerongeval werkte de steigerbranche volgens Hecker al hard aan imagoverbetering. Zo is vorig jaar de waarborgregeling in werking getreden. Daardoor is betaling van de contributie niet meer voldoende voor het lidmaatschap van de VSB, maar leden moeten ook aan kwaliteitscriteria voldoen. Die worden bewaakt door een onafhankelijke certificeringsinstelling die elke drie jaar audits uitvoert. Bedrijven die al gecertificeerd zijn volgens VCA en ISO kunnen de certificering voor de waarborgregeling laten meelopen met deze kwaliteitssystemen. Aanvullend vindt er dan nog een integriteitstoets plaats en wordt er ook gekeken naar scholingsniveau en programma�s van de medewerkers.

Zes leden doorstonden de toets niet en zijn inmiddels door de VSB geroyeerd. Volgend jaar staat er een nieuwe ronde audits op stapel. En Hecker sluit niet uit dat de vereniging dan weer van een aantal leden afscheid moet nemen.

Reageer op dit artikel