nieuws

Startschacht Statentunnel Randstadrail

bouwbreed Premium

Bij het St. Franciscus Gasthuis in Rotterdam bevindt zich op een diepte van 18 meter onder het maaiveld de startschacht van de tunnelboormachine (tbm) die de 2,4 kilometer lange tunnelbuis voor de Statentunnel gaat boren. Aannemerscombinatie Saturn (Dura Vermeer Groep NV, Walter Bau AG/Diwidag en Ed. Züblin AG) voert de werkzaamheden uit die naar verwachting […]

Bij het St. Franciscus Gasthuis in Rotterdam bevindt zich op een diepte van 18 meter onder het maaiveld de startschacht van de tunnelboormachine (tbm) die de 2,4 kilometer lange tunnelbuis voor de Statentunnel gaat boren. Aannemerscombinatie Saturn (Dura Vermeer Groep NV, Walter Bau AG/Diwidag en Ed. Züblin AG) voert de werkzaamheden uit die naar verwachting 8 tot 9 maanden in beslag zullen nemen.

Als de tbm bij de ontvangstschacht nabij het Centraal Station van Rotterdam arriveert, ontmantelt Saturn de boor ter plaatse en bouwt deze bij de startschacht weer opnieuw in elkaar voor het boren van de tweede tunnelbuis. De diameter van een tunnelbuis bedraagt 6,5 meter.

De tunnel, onderdeel van Randstadrail, wordt opgebouwd uit cirkels van geprefabriceerde betonnen elementen. Elke cirkel bestaat uit zeven segmenten en een passtuk. In totaal zijn voor de twee tunnelbuizen 30.000 elementen nodig. Foto: Ton Borsboom

Reageer op dit artikel