nieuws

Simpel zonne-energiesysteem houdt actiewagen draaiende

bouwbreed Premium

velddriel – Leverancier van verkeersmiddelen Verdegro uit Bergen op Zoom heeft samen met Traffic Service Van Strien uit Velddriel een zogenoemde actiewagen – met de verlichte verkeerspijl – ontwikkeld die werkt op zonne-energie.

Na een jaar met een proefmodel te hebben geëxperimenteerd, is er nu een definitieve versie. Van Strien heeft er gelijk zes van aangeschaft. De wagens zijn uitgerust met een grote verlichte pijl die het verkeer naar een andere rijstrook dirigeert.

Volgens materieelbeheerder J. van der Cruysen van Van Strien is de wagen goedkoper in het gebruik dan de gangbare met dieselaggregaat. De aanschafkosten zijn laag gehouden door een eenvoudige uitvoering, zonder hydraulische systemen voor automatische installatie. Dat maakt hem minder geschikt voor snelwegen, weet de materieelman, omdat daar met het oog op de veiligheid snelle plaatsing is gewenst, liefst zonder dat er personeel bij hoeft te blijven.

Daartegenover staat dat dieselwagens elke drie dagen moeten worden bijgetankt. Het op zonne-energie werkende systeem bestaat uit accu�s, panelen en een laadsysteem.

Door de toepassing van zuinige led-verlichting kunnen de wagens met weinig elektriciteit uit de voeten. “Desnoods een half jaar achter elkaar”, verzekert Cruysen. “Je moet alleen soms de zonnepanelen schoonmaken of de sneeuw verwijderen om de stroomproductie optimaal te houden.”

Voorlopig worden de nieuwe actiewagens vooral ingezet op niet-snelwegen, aldus Cruysen. In bewoonde gebieden zijn de voordelen het grootst: het systeem produceert geen luchtvervuiling en geen lawaai, wat prettig is voor omwonenden. “Met de dieselwagens komt het voor dat buurtbewoners ze �s nachts uitzetten om van het geluid af te zijn.”

Reageer op dit artikel