nieuws

Schiphol schikt met acht bouwbedrijven

bouwbreed

gouda/schiphol – Schiphol Groep heeft een schikking getroffen met acht bouwbedrijven die jarenlang illegale afspraken maakten over infraprojecten op en rond de luchthaven.

De acht bouwondernemingen betalen Schiphol 500.000 euro. Dat bedrag zal worden aangewend voor “leefbaarheidsprojecten in de omgeving”, aldus de luchthaven gisteren.

Met de schikking zijn de claims die Schiphol in het vooruitzicht had gesteld, van tafel. In juli van dit jaar liet het luchthavenbedrijf weten desnoods naar de rechter te stappen om een schadevergoeding “van enkele miljoenen” af te dwingen.

Volgens woordvoerder M. de Bie is de Schiphol Groep tevreden met het bereikte akkoord. “Hiermee voorkomen we een jarenlange rechtsgang”, aldus De Bie. “Het gaat om zaken die erg moeilijk zijn te bewijzen.”

Of het schikkingsbedrag de schade dekt die Schiphol heeft geleden door de bouwfraude, wil De Bie niet kwijt. “Wij laten ons niet uit over de hoogte van de schade. We hebben nu geschikt, daarmee is de zaak gesloten. Schiphol en de bouwers gaan met een schone lei verder.”

Eerder trof de bouwsector al een schikking met gedupeerde overheidsopdrachtgevers van 73,5 miljoen euro. Schiphol maakte geen deel uit van dat akkoord, hoewel de aannemerij dat wel graag zo had gezien. “Natuurlijk was dat voor ons plezierig geweest”, aldus Bouwend Nederland-zegsman P. Wouters. “Maar het kon niet, omdat de positie van Schiphol formeel juridisch een andere is. Ze zijn geen overheid, zoals hun aandeelhouders de Staat en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam dat wel zijn.”

Bouwend Nederland speelde een coördinerende rol bij de totstandkoming van de overeenkomst. Volgens Wouters is de schikking onderdeel van “de inzet om schoon schip te maken en daarmee afstand te nemen van ongeoorloofde activiteiten in het verleden”. Op en rond Schiphol verdeelden acht bouwers jarenlang alle grote infrastructurele werken. Dat gebeurde onder de namen �Schiphol-Acht� en �Schiphol-Club�. Daarvan maakten Dura Vermeer, KWS, Heijmans, Ooms, Koop Tjuchem, Ballast Nedam, HBG en BAM onderdeel uit. Onder meer de aanleg van Kaagbaan en de D-Pier waren inzet van illegaal vooroverleg.

Reageer op dit artikel