nieuws

Rel over verplichte verkoop bouwgronden in Vlaanderen

bouwbreed Premium

brussel – Voorzitter J. Vande Lanotte van de Vlaamse socialisten (SPA) heeft een rel veroorzaakt door te eisen dat de eigenaars van ruim 33.000 bouwpercelen, die binnenkort voor woningbouw vrij komen, worden verplicht hun bouwgrond voor 60 procent van de marktwaarde te verkopen.

Deze goedkopere bouwgronden moeten op die manier in handen komen van minder kapitaalkrachtige gezinnen in plaats van met grote winst te worden verkocht aan rijkere gezinnen of projectontwikkelaars, zo zegt Vande Lanotte.

De SPA-voorzitter deed zijn voorstel tijdens een onlangs gehouden partijcongres in Brugge. Zijn eis oogstte een storm van kritiek, vooral bij de liberale regeringspartners. Daar werd de SPA-voorzitter een “populist” en “communist” genoemd. Vande Lanotte werd dan ook onmiddellijk teruggefloten door de (liberale) Vlaamse minister Dirk van Mechelen (ruimtelijke ordening). In totaal veranderen binnenkort in verschillende gemeenten in Vlaanderen grote stukken “woonuitbreidingsgebied” effectief in bouwgrond. Het gaat om in totaal circa 100.000 bouwpercelen. Volgens Van Mechelen, die onlangs verklaarde dat er plaats wordt gemaakt voor de bouw van circa 86.000 nieuwe woningen in Vlaanderen, zal het op de markt komen van zoveel bouwgronden tegelijk een gunstig prijseffect hebben. Door eenderde van deze percelen onder de marktwaarde te verkopen, vreest de minister een forse stijging van de overblijvende bouwgronden.

Zijn partijgenoot en minister van huisvesting, M. Keulen, vindt dat Vande Lanotte geen oog heeft voor de eigenaars van de bouwgronden: “Een deel van deze bouwgronden is eigendom van gewone burgers, die deze gronden vaak hebben verkregen door spaarzaam te leven of door een erfenis. Deze mensen mogen niet de dupe worden van de plannen van Vande Lanotte.” Deze laatste wil echter van geen wijken weten: “Het staat zwart op wit in het regeerakkoord en moet worden uitgevoerd.”

Volgens de Vlaamse liberale partij (VLD) wil Vande Lanotte zich als nieuwe partijvoorzitter van de socialisten profileren in verband met de gemeenteraadsverkiezingen in België van volgend jaar.  

Reageer op dit artikel