nieuws

Raad waarschuwt voor veiligheid gevangenissen

bouwbreed Premium

DEN HAAG – De Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die onderzoek verricht naar de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost, heeft een waarschuwing afgegeven voor de brandveiligheid in andere cellencomplexen. Volgens de raad moeten andere gevangenissen nagaan of zich hier hetzelfde kan afspelen als op Schiphol-Oost.

Volgens de raad, die onder voorzitterschap staat van Pieter van Vollenhoven, maakte de constructie van het detentiecentrum op Schiphol-Oost het mogelijk dat de rook zich dusdanig snel verspreidde, dat de bewaarders niet meer in staat waren alle ingeslotenen uit hun cellen te halen. “Op het moment dat gealarmeerde bewaarders aankwamen in vleugel K, zagen zij rook tussen de kieren van de deur van cel 11 doorkomen”, zo meldt de tussenrapportage. “De bewoner van deze cel is daarop onmiddellijk bevrijd. Na het openen van de deur heeft de rook zich in een tijdsbestek van een minuut over de 50 meter lange gang van de vleugel verspreid.”

Hoewel de oorzaak van die snelle rookverspreiding nog niet volledig is vastgesteld, vond de raad wel een aantal factoren die hierbij mogelijk een rol speelden. Zo zou de constructie van de vleugel een luchtstroming mogelijk hebben gemaakt die de snelle rookverspreiding wellicht heeft bevorderd. “Het gebouw bestaat uit stalen zeecontainers die fungeren als cellen met daar omheen een buitenschil”, aldus de raad. “Tussen de containers en de schil bevindt zich loze ruimte, de zogenaamde schilruimte, die niet is gecompartimenteerd waardoor de lucht daar vrij kan circuleren. De schil bevat aan een zijde raamopeningen die niet voorzien zijn van glas. In de nacht van de brand stond de wind op deze zijde van de vleugel, die daardoor via de raamopeningen rechtstreeks in de schilruimte kon blazen. Hierdoor ontstond in de schilruimte een overdruk.” (anp)

Reageer op dit artikel