nieuws

Pauselijke zegen voor Weerts kloosterproject

bouwbreed Premium

roermond/weert – Aannemersbedrijf Louis Scheepers heeft letterlijk de zegen van de paus bij de renovatie en verbouwing van het oude klooster van de Birgittinessen in Weert.

Directeur T. Kneepkens hield paus Johannes Paulus II in november vorig jaar tijdens een audiëntie in Rome de bouwtekening voor. “Would You bless this drawing?”, vroeg hij eerbiedig en de paus sprak er zijn zegen over uit.

Dus kan er niets meer misgaan met het omtoveren van een bouwvallig klooster tot nieuw kloosterhotel. Want een bouwval, daar leek het op. Sinds de oprichting van het klooster in 1834 had er buiten het dak geen grote renovatie meer plaatsgehad. De houten balken bijvoorbeeld waren op veel plaatsen compleet verrot. Het tochtte overal, de wind gierde door alle kieren en gaten. Geen gezonde situatie voor de vier zusters die de respectabele leeftijd van rond de tachtig jaar inmiddels hebben bereikt.

Bejaarde zusters

Kneepkens, zelf afkomstig uit Weert, kwam in contact met de bejaarde zusters van het klooster aan de Maasstraat en hoorde dat Moeder Abdis Generale Tekla in Rome, zeg maar de grote bazin van de zusters, nieuw en jong bloed door het klooster wilde laten stromen. Het moest ruimte bieden aan elf nonnen, uit alle windstreken van de wereld. Daarnaast komt er een kloosterhotel, bedoeld voor mensen die iets van het kloosterleven willen meekrijgen en op zoek zijn naar spirituele bezinning. Het Romeinse bestuur van de Birgittinessen had de bekende Italiaanse architect Marco Silvestri in de arm genomen en zocht een betrouwbare aannemer. Die werd gevonden in Scheepers, een VolkerWessels-onderneming. En zo reisde Kneepkens in november 2004 naar Rome voor overleg met Madre Tekla. Onderhandelingen die wat stroef verliepen, want de orde is erg wantrouwend jegens bouwers, gezien minder plezierige ervaringen in enkele andere landen. De orde bouwt overal kloosterhotels, onder meer in Havanna, Rome, Napels en nu ook in Weert. “Tekla wilde dat de rechtbank in Rome bevoegd was bij meningsverschillen”, legt Kneepkens, die van huis uit jurist is, uit. “Wij wisten haar uiteindelijk ervan te overtuigen dat het werk in Nederland wordt uitgevoerd met toezicht door de zusters hier, en dus onder de rechtbank in Roermond valt of de Raad van Arbitrage��.

Tekla stelde wel een voorwaarde. Ze zou akkoord gaan met de Nederlandse rechtsregels als Kneepkens de dag daarop nog met haar op audiëntie bij de paus ging en de bouwtekening liet zegenen. Daarmee was de toekomst voor de Limburgse zusters gegarandeerd, hun klooster kon worden omgetoverd tot kloosterhotel.

Dat omtoveren kost 1,5 miljoen euro. Het klooster krijgt nieuwe vloeren, muren, kozijnen en plafonds, en wordt goed geïsoleerd met dubbel glas. Er komen elf wooneenheden voor de zusters en negentien eenheden met douche voor gasten. Daarnaast komt er een restaurant en een conferentieruimte.

In mei van dit jaar begon de bouw. Scheepers levert het werk rond deze tijd op, en eind januari komen de eerste vijf nieuwe en jonge zusters uit Rome naar Weert.

Kneepkens is trots op het project. “Het is niet niks, een bestaand klooster restaureren”, meent hij. “Eerst hebben we aan de ene kant van het klooster gewerkt, vervolgens hebben we de zusters verhuisd naar het deel dat klaar was en gingen we aan de andere kant verder.”

Voor de zusters was dat erg ingrijpend, hun orde leeft in strenge afzondering, houdt zich vooral bezig met gebed en meditatie. “Zij waren niet gewend onder de mensen te komen, en moesten nu leren omgaan met mannen, bouwvakkers. Dat ging echter prima. Onze uitvoerder ging er heel goed mee om en wist de zusters op hun gemak te stellen.

Reageer op dit artikel