nieuws

Opnieuw groter aantal bedrijven over de kop

bouwbreed Premium

amsterdam – Het aantal faillissementen in Nederland stijgt dit jaar tot boven de 10.000. Dat constateert onderzoeksbureau Graydon. De bouwsector is goed voor 11 procent van de bedrijfssluitingen.

Met nog twee weken te gaan, rekent Graydon erop dat het aantal faillissementen uitkomt op 10.228. Dat is een stijging van 8,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal faillissementen neemt daarmee voor het zesde opeenvolgende jaar toe. Sinds 1999 is het aantal bedrijfsbeëindigingen met maar liefst 150 procent toegenomen.

Vooral in de dienstverlening gaan veel bedrijven over de kop. Deze sector is dit jaar goed voor 40 procent van het aantal faillissementen. De handel volgt met 23 procent. De bouwsector tekent voor 11 procent van het aantal bedrijfssluitingen, aldus Graydon.

Volgens het Amsterdamse onderzoeksbureau zijn het vooral kleinere bedrijven die failliet gaan: 80 procent van de dit jaar omgevallen ondernemingen had slechts vier werknemers. De meeste bevonden zich bovendien in de startfase. “Gelet op de enorme toestroom van startende ondernemers, dit jaar ongeveer 75.000, zal ook in 2006 een stijging mogen worden verwacht”, zegt Graydon-onderzoeker R. Blom. Dat de economie weer in de lift zit, doet daaraan volgens hem niets af. Onderzoek toont aan dat de economie maar weinig invloed heeft op faillissementsoorzaken. “Die moeten vooral worden gezocht in een te snelle start en andere ondernemersfouten”, aldus Blom. Hij verwacht volgend jaar een toename van nog eens 5 procent op het aantal faillissementen.

Het record aantal faillissementen brengt dit jaar een schadepost met zich mee van 3,7 miljard euro. Bovendien heeft het 65.000 arbeidsplaatsen gekost.

In Zuid-Holland ging het grootste aantal bedrijven op de fles, ruim 2200. Relatief gezien is de provincie Flevoland evenwel koploper. Per 10.000 ondernemingen gingen daar 150 bedrijven over de kop, tegen 108 in Zuid-Holland.

Graydon constateert dat bij ten minste 12 procent van alle faillissementen sprake is geweest van fraude. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende eerder dit jaar dat frauduleuze faillissementen de maatschappij jaarlijks meer dan 400 miljoen euro kosten.

Geheel in lijn met de stijging van het aantal bedrijfssluitingen, is ook het aantal schuldsaneringen van particulieren en ondernemers toegenomen, vorig jaar met 4 procent tot ruim 15.100.

Reageer op dit artikel