nieuws

Opgevoerd kantoor krijgt certificaat

bouwbreed

wageningen – In de ruwbouwfase werden opeens de dubo-ambities opgeschroefd. Gelukkig waren de funderingsbalken breed genoeg om ook een 16 centimeter dikke spouw op te kunnen vangen. De metamorfose van standaard naar dubo-kantoor leverde gebouw Het Nieuwe Cambium in Wageningen de eerste groenverklaring op voor een utiliteitsgebouw.

Aannemer Zegersbouw uit Ede had de fundering van het drielaagse kantoorgebouw met een oppervlak van 1000 vierkante meter net gelegd, toen Triodos Vastgoedfonds aangaf in het project te willen investeren. Maar aangezien Triodos alleen investeert in duurzame gebouwen, moesten er aanpassingen worden gemaakt. De energieprestatiecoëfficiënt moest worden teruggebracht van de wettelijke 1,5 naar 1,0. Daarvoor werd de spouwdikte opgevoerd tot 16 centimeter en werd zonwerende beglazing geplaatst, kregen de armaturen een daglichtregeling en werd het ventilatiesysteem uitgerust met warmteterugwinning. Ook wilde Triodos dat er alleen FSC-hout zou worden toegepast.

Projectleider R. van Bruchem van Zegersbouw prijst zich gelukkig dat de fundering breed genoeg was om plaats te bieden aan die bredere spouw. Ook kwamen de wijzigingen nog net op tijd om de spouwankers in de prefab betonnen geveldelen op de juiste plek te zetten.

Alle wijzigingen hebben bovendien geen vertraging opgeleverd van de bouw. Volgens planning is er half oktober opgeleverd. Tijdens de Dubodag afgelopen woensdag kon Triodos-directeur B. Ruter de eerste groenverklaring voor utiliteitsbouw in ontvangst nemen van staatssecretaris Van Geel (milieu). Die verklaring biedt fiscale voordelen en maakt ook een aantrekkelijke groene financiering mogelijk.

Gebruiker van het pand is de Stichting Kwaliteit Gevelbouw, SKG. Die stelde volgens Van Bruchem ook nog bijzondere eisen aan het nieuwe onderkomen. Zo werd voor alle gevelopeningen op de begane grond en de deuren naar de brandtrap, inbraakwerendheidsklasse III geeist. Doorgaans worden kantoorgebouwen uitgevoerd volgens klasse II.

Reageer op dit artikel