nieuws

NVB wil af van miljoen meter kantoor

bouwbreed Premium

voorburg – De terugkeer naar een gezonde kantorenmarkt vereist de sloop of aanpassing van een miljoen vierkante meter verouderde ruimte. Dat vindt de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers NVB.

De jongste Thermometer Kantoren van de NVB geeft aan dat de vraag voorzichtig weer aantrekt. Het diepste dal is achter de rug. Wel worden voor 6,3 miljoen meter kantoorvloer gebruikers gezocht.

De NVB betitelt 1,5 miljoen meter van de overtollige vloeren als volstrekt verouderd. De organisatie vreest dat zonder bijzondere maatregelen het vloeroppervlak van de kansloze kantoren binnen vijf jaar zal zijn opgelopen tot 2 miljoen meter.

“Om een gezonde kantorenmarkt te realiseren is noodzakelijk dat de gemeenten een integrale en beleidsmatige visie opstellen”, vindt directeur N. Rietdijk van de NVB. Vragen die beantwoord dienen te worden zijn: “Hoeveel kantoren gaan we bouwen” en “Wat doen we met het verouderde leegstaande aanbod”. In de ogen van Rietdijk moet de nieuwbouw niet slechts aansluiten op de hedendaagse wensen van de kantoorgebruiker. Ook een rol dienen te spelen de gemeentelijke visie op sloop en transformatie naar andere functies.

De NVB gelooft niet dat de gouden tijden van rond de eeuwwisseling ooit terugkeren. Destijds liep de jaarproductie op tot 2,5 miljoen vierkante meter. De 800.000 meter die naar schatting dit jaar wordt gerealiseerd betekent een daling ten opzichte van de droomjaren met bijna 70 procent.

Reageer op dit artikel