nieuws

NMa geeft acht hoveniers boete van 1 miljoen euro

bouwbreed Premium

den haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beboet acht hoveniers voor recente ongeoorloofde afspraken over werkverdeling.

In totaal heeft de kartelpolitie voor ruim 1 miljoen euro aan boetes opgelegd naar aanleiding van vijf openbare aanbestedingen van de gemeente Maastricht. De aanbestedende dienst heeft overigens een dubieuze rol gespeeld.

De kartelpolitie rekent de bedrijven zwaar aan dat de afspraken rond februari 2004 zijn gemaakt, ver na alle ophef over de bouwfraude. De boetebedragen zijn daarom met 30 procent verhoogd. De rol van de gemeente Maastricht is overigens op z�n zachtst gezegd opmerkelijk geweest.

Ondanks de richtlijn van openbare aanbestedingen bij werken boven de 100.000 euro, heeft de aanbestedende dienst vijf hoveniers zelf benaderd over de komende opdrachten met een totale waarde van 6 miljoen euro.

De bedrijven leefden in de veronderstelling de opdrachten gegund te krijgen. Echter zonder nadere aankondiging zijn de opdrachten alsnog openbaar aanbesteed. Voorafgaand daaraan zijn echter de hoveniers de mist ingegaan door het werk alsnog onderling te verdelen, waardoor de prijzen 15 procent hoger uitvielen dan geraamd. Zes van de acht hebben een schikking met de gemeente getroffen. In ruil daarvoor is de boete van de NMa met 30 tot 50 procent verlaagd.

Twee van de acht bedrijven hebben overigens ook nog een fikse korting van respectievelijk 35 en 75 procent gekregen door zelf dossiers bij de NMa in te leveren. Dit gebeurde nadat de kartelpolitie al met het onderzoek was begonnen.

De boetes zijn opgelegd aan Kultuurtechniek Rooden (267.000 euro), Krinkels (36.500), Henssen (106.500), BTL Uitvoering (81.500), Dolmans Kultuurtechniek (302.500), Vaessen Maastricht Grondverzet en Groentechniek (167.500), Hoveniers en Bloemisterijbedrijf Hollanders (69.500) en Hoveniersbedrijf Oosterloo (74.000 euro).

Reageer op dit artikel