nieuws

Nieuwe creatieve wijk in hartje Eindhoven

bouwbreed Premium

eindhoven – In Eindhoven wordt de komende tien jaar een nieuwe wijk gebouwd voor mensen die werken in de creatieve sector.

Het Viktoriakwartier, tussen het Philipsstadion en de Witte Dame waar ooit gloeilampen werden geproduceerd, krijgt in fasen een flinke facelift waardoor het verandert van verwaarloosd achterafterrein in een hippe woon- en werkwijk.

Het nieuwe wijkje ligt ingeklemd tussen de Ventoseflat en de voormalige personeelswinkel van het Philipsconcern. De Ventoseflat, een voormalige sigarenfabriek die al in 1928 werd ongebouwd tot woongebouw, is een gemeentelijk monument in Amsterdamse School-stijl en zal blijven staan. Wel wordt het gebouw “transparanter gemaakt”, door in de onderste verdieping commerciële ruimten te maken. Aan de achterkant worden de garageboxen omgebouwd tot winkel- en expositieruimtes.

Tegenover die garageboxen ligt nu een blinde muur die de achterkant is van het Temporary Art Center (TAC). Ook die muur wordt doorzichtig. De gehele wand zal uit glas worden opgetrokken. Naast het TAC, een broedplaats waar honderd culturele ondernemers gehuisvest zijn, komt er in het Viktoriakwartier een tweede culturele instelling. Gedacht wordt aan Plaza Futura. Ook komt er een straatje waar creatieve bureaus als architecten, webdesigners en grafische bedrijfjes gevestigd worden.

Aan de andere kant van een nieuw aan te leggen plein, nu parkeerplaats, moeten enkele hoge woonflats verrijzen. “Woonflats voor een jonge generatie stadsbewoners die kiezen voor drukte in plaats van rust”, zo stelt directeur C. Hinnen van het Eindhovense Woonbedrijf, dat de wijk gaat ontwikkelen. “De woontorens krijgen twee- en driekamerappartementen en de indeling is geheel door de bewoners te bepalen. Daardoor stimuleren we de creativiteit van de toekomstige bewoners.” In totaal gaat het om tweehonderd nieuwe woningen.

Onder het plein wordt een parkeergarage met 640 plaatsen gebouwd die ook voor bezoekers van het naburige PSV-stadion te gebruiken is.

Reageer op dit artikel