nieuws

Limburg staat bol van vriendjespolitiek

bouwbreed Premium

sittard – Limburg is nog steeds een vriendenrepubliek van CDA-bestuurders, hoge ambtenaren, aannemers en projectontwikkelaars. Die regelen alles onderling in het café of tijdens feestjes.

Dat is de stellige overtuiging van W. Dijkstra (PvdA, 59), die tot 1 december burgemeester van Sittard-Geleen was.

Hij struikelde dit najaar over een motie van afkeuring door de gemeenteraad en besloot zijn biezen te pakken. Dijkstra stapte voortijdig op, omdat hij met zijn Friese achtergrond in Sittard-Geleen geen poot aan de grond kreeg.

Vlak daarvoor, in juli, lag Dijkstra overhoop met CDA-wethouder T. Hanssen. Die zette namens de gemeente een handtekening onder een miljoenencontract met de aannemers Meulen en Jongen voor de afbouw van het Fortunastadion, ofschoon daaraan geen besluit van het college ten grondslag lag. En Dijkstra had hem zelfs gesommeerd die handtekening niet te zetten. Hanssen tekende toch. Een meerderheid in de raad steunde Hanssens handelwijze en verwierp een motie van wantrouwen van de oppositie. In de Randstad of in Friesland zou zoiets ondenkbaar zijn, aldus Dijkstra.

Hij vindt dat bepaalde projectontwikkelaars, aannemers, hoge ambtenaren en CDA-bestuurders het in Zuid-Limburg opvallend goed met elkaar kunnen vinden. In de cafés wordt zaken gedaan op de achterkant van een sigarendoosje, in de gemeenteraad worden deze afspraken achteraf bevestigd, vindt Dijkstra.

Hij probeerde in ,,zijn�� raad steeds weer een discussie op gang te krijgen om ook eens andere aannemers of projectontwikkelaars in de arm te nemen dan de ,,huisaannemer��, maar zijn eigen wethouders werkten hem daarin tegen, gesteund door de raad. Zo besloot het college vlak na Dijkstra�s aantreden in 2001 geen financiële steun aan Fortuna te geven. Enkele uren na die vergadering belden de wethouders Dijkstra, dat ze er onderling nog “even” over hadden gepraat en besloten hadden Fortuna wel te steunen. Dit soort zaken kan Dijkstra kwaad maken. Het waren vier tropenjaren, laat hij weten.

Man en paard

Burgemeester G. Leers (CDA) van Maastricht schrikt van de uitlatingen van Dijkstra en wil dat “de onderste steen boven komt”. Zowel Leers als ook het PvdA-Kamerlid F. Timmermans willen dat Dijkstra man en paard noemt. Zij willen weten welke projectontwikkelaars en bestuurders onder een hoedje spelen en op welke manier. Dijkstra noemde weliswaar 3W als voorbeeld van een projectontwikkelaar die in Sittard-Geleen opvallend veel opdrachten in de wacht sleept. 3W zegt overigens dat alles volgens de regels en transparant gebeurt. Het is Dijkstra naar eigen zeggen ook niet om 3W te doen. “Het gaat mij om de vanzelfsprekendheid waarmee hier dingen gebeuren en worden geregeld buiten de democratische organen om”, licht hij toe. “Ik kon aan die vanzelfsprekendheid geen einde maken”.

Reageer op dit artikel