nieuws

Lichte afname verhuizingen bedrijven naar andere regio

bouwbreed Premium

den haag – In het afgelopen jaar hebben iets minder grote bedrijven een nieuw kantoorpand betrokken. Achttien bedrijven en 2160 personeelsleden verhuisden in 2005 naar een ander gebouw in een andere regio. In 2004 waren dat er respectievelijk twintig en 3400.

Tweederde van de verhuizingen komt voor rekening van buitenlandse bedrijven. Vier van hen zetten voor het eerst voet op Nederlandse bodem. Dat blijkt uit gegevens van de Stec-Groep, een Nijmeegs onderzoeksbureau op het gebied van economische ontwikkeling en vastgoed.

De Stec-Groep beheert een database waarin alle bovenregionale locatiebeslissingen van tenminste vijftig arbeidsplaatsen zijn opgenomen.

Het gaat om Nederlandse en buitenlandse vestigingen die naar een andere regio verhuizen, �groeiers� die in een andere regio een nieuwe vestiging opzetten, strategische uitbreidingen van bestaande vestigingen, bedrijven die vestigingen samenvoegen op één nieuwe locatie én buitenlandse ondernemingen die voor het eerst in Nederland actief worden.

Buitenlandse bedrijven blijken actiever op de kantorenmarkt dan Nederlandse. Tweederde van alle verhuizingen komt voor rekening van buitenlanders, waaronder de topdrie.

Dat zijn het Duitse DHL Solutions (distributiecentrum in Tiel, driehonderd arbeidsplaatsen), het Amerikaanse York International (productievestiging in Breda, tweehonderd arbeidsplaatsen) en het Amerikaanse UPS Supply Chain Solutions (distributiecenter in Roermond, tweehonderd arbeidsplaatsen).

Op de vierde plaats staat Wessanen Nederland, dat een gloednieuw kantoor voor 175 arbeidsplaatsen in Utrecht betrok en op plaats vijf staat Talpa TV dat een nieuw kantoor met studio op het Mediapark in Hilversum opende.

Reageer op dit artikel