nieuws

Leerling op schooldag volledig doorbetaald

bouwbreed Premium

Van onze redactie economiewoerden – Samenwerkingsverbanden moeten bouwleerlingen op schooldagen volledig doorbetalen. Dat heeft de Heerlense kantonrechter bepaald in een zaak die was aangespannen door FNV Bouw.

Eind 2003 besloten enkele samenwerkingsverbanden nog 38 uur in plaats van 40 uur uit te betalen aan bouwleerlingen omdat hun schooldag geen acht, maar zes uur duurt.

FNV Bouw kwam tegen dat besluit in geweer en daagde, na mislukt overleg, drie samenwerkingsverbanden voor de rechter: DWV Bouwopleidingen in Nuth, Bouwopleidingen Midden-Brabant in Tilburg en Bouweducatiegroep Zuid-Oost-Brabant in Veldhoven.

In zijn vonnis verplicht de rechter de opleidingsinstituten binnen drie maanden de “onterecht ingehouden gelden en uren te corrigeren”.

De uitspraak heeft gevolgen voor nog dertig samenwerkingsverbanden, die leerlingen eveneens niet volledig doorbetaalden. Omdat in april 2004 een nieuwe bouw-cao werd gesloten, geldt de nabetaling tot die tijd. FNV Bouw verwacht echter dat ook volledige doorbetaling na april 2004 plaatvindt. “In de nieuwe cao zijn de bepalingen voor leerlingen niet veranderd. Zij hebben dus recht op een doorbetaalde schooldag van acht uur”, aldus de bouwbond.

Reageer op dit artikel