nieuws

Kwart van bouwvakkers rijdt in auto van de zaak

bouwbreed Premium

voorburg – Een kwart van de werknemers in de bouwnijverheid heeft de beschikking over een auto van de zaak. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS.

Het gebruik van de bedrijfsauto is in de bouw – vergeleken met andere sectoren – erg populair. Gemiddeld rijdt in Nederland slechts een op de elf medewerkers in een voertuig van de baas. Het CBS telde in 2003 het aantal van 646.000 mensen die regelmatig gebruikmaken van de auto van de onderneming waar ze werken.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is opmerkelijk. Van de mannelijke werknemers toert een op de zeven rond in een bedrijfswagen. Van de vrouwen krijgt slechts 1 op de 38 die kans.

Over het algemeen is de auto van de zaak sterk gebonden aan het salaris. Wie meer verdient, krijgt bovendien nog als bonus een auto beschikbaar. Van de medewerkers die minder dan 2000 euro per maand te besteden hebben – de helft van alle werknemers – heeft slechts 2 procent toegang tot de bedrijfsauto. Van degenen die een maandloon ontvangen van 5000 tot 10.000 euro, rijden vier van de tien in een bedrijfsauto. Van de medewerkers met een salaris boven de 10.000 euro beschikt 62 procent over een auto van de zaak.

Reageer op dit artikel