nieuws

Huizenprijs stijgt met 4,4 procent

bouwbreed

apeldoorn – De koopsom van woningen is afgelopen jaar met 4,4 procent gestegen tot gemiddeld 211.246 euro. Dat blijkt uit de registraties van alle transacties bij het Kadaster.

De landelijke koopsom zakte in de slotmaanden van 2004 van 215.000 naar 210.000 euro. Na de jaarwisseling zette de stijging in met als voorlopig hoogtepunt de maand september: 229.000 euro. Zoals aan het einde van het jaar gebruikelijk, verloor de gemiddelde koopsom in de maanden oktober en november weer flink terrein.

Ten opzichte van november 2004 steeg afgelopen maand de verkoop van woningen met 4,5 procent tot 17.268 stuks. In december vorig jaar piekte de handel met 22.500 transacties. Na de traditionele dip in januari (11.250 verkopingen) herstelde de afzet geleidelijk om uiteindelijk beter te presteren dan in 2004.

In november was de handel in huizen verreweg het levendigst in Zuid-Holland. In de provincie wisselden 3828 woningen van eigenaar. Een goede tweede is Noord-Holland (2843), op geringe afstand van Noord-Brabant (2573). In de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht en Limburg werden tussen de 1000 en 2000 woningen verkocht. Aanzienlijk kleinere markten vormen de drie noordelijke provincies, Flevoland en Zeeland met ieder een slordige 500 transacties.

Goedkoopst gaan de huizen van de hand in Groningen. De koopsom in de provincie ligt bijna een kwart onder het landelijk gemiddelde. De vrijstaande woningen brachten in Groningen in doorsnee 237.332 euro op. Het bedrag ligt 13,4 procent boven het niveau van een jaar geleden. De appartementen daalden 0,7 procent in prijs tot 135.199 euro.

Friesland doet met een gemiddelde koopsom van slechts 172.691 euro niet veel onder voor hekkensluiter Groningen. De prijzen in Friesland vertonen een neergaande tendens. Ten opzichte van november 2004 werden de huizen 2,8 procent goedkoper. Slechts de hoekwoningen werden (3,5 procent) duurder.

Opvallend genoeg kan driekwart van de provincies de algehele stijging van de koopsom niet bijbenen. Terwijl in Groningen en Friesland de huizen vrijwel een kwart minder kosten, zijn de woningen in provincies als Drenthe, Flevoland, Zeeland en Limburg ongeveer 15 procent goedkoper. Zuid-Holland en Overijssel boeten respectievelijk 6,4 en 8,9 procent in.

Koploper qua koopsom is en blijft Utrecht. In de provincie steeg afgelopen jaar de prijs met 2,4 procent tot 263.554 euro voor een gemiddeld huis. De groei werd bereikt ondanks een terugslag van 2,5 procent bij de vrijstaande woningen. Voor deze huizen moest 651.245 euro worden neergeteld. Altijd nog een bedrag waarvoor in Friesland of Groningen twee vrijstaande huizen kunnen worden bemachtigd.

De prijzen in Noord-Holland liggen 12,8 procent boven het landelijk gemiddelde. Eveneens goed presteren Noord-Brabant en Gelderland met prijzen 9,9 en 7 procent boven het landelijke gemiddelde.

Reageer op dit artikel