nieuws

Hochtief mist slag Boedapest

bouwbreed

boedapest – De Britse luchthavenbeheerder BAA heeft Hochtief en Fraport de loef afgestoken in de race om de privatisering van het vliegveld van Boedapest.

BAA betaalt 1,9 miljard euro in ruil voor de mogelijkheid 75 jaar de regie te mogen voeren over de luchthaven. BAA is de beheerder van de Engelse vliegvelden Heathrow, Gatwick en Stansted.

Het consortium van bouwer Hochtief en de Frankfurter luchthavenbeheerder Fraport waande zich afgelopen zomer al eigenaar van het vliegveld van de Hongaarse hoofdstad.

De overeenkomst ter waarde van 1,6 miljard euro werd echter nietig verklaard. Volgens de arbeidsrechter had de Hongaarse privatiseringsinstantie de belangen van de werknemers veronachtzaamd, waarop een nieuwe biedingsronde noodzakelijk werd. Hongarije kan de 1,9 miljard van BAA goed gebruiken in de pogingen de staatsschuld van de huidige 6 procent onder de Europese grens van 3 procent te brengen.

De bouwdivisie Europa van Hochtief heeft in de eerste elf maanden van dit jaar voor 2,5 miljard euro aan orders opgehaald. De portefeuille is 13 procent beter gevuld dan een jaar geleden.

Tot de grote opdrachten behoren de aanpassing van de oude Rijnhallen in Keulen tot een kantoor- en mediacentrum. Tevens bouwt Hochtief twee kantoortorens in Frankfurt en Poznan.

Reageer op dit artikel