nieuws

Groningers vragen oude stadspoort terug

bouwbreed

groningen – Een groep inwoners van Groningen wil dat een van de oude stadspoorten terugkeert in de stad. De Groningers hebben daarom de vereniging �Vrienden van de Herepoort� opgericht, zo maakten ze gisteren bekend. De poort werd in 1874 gesloopt en staat nu in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam. De vereniging stelt het […]

groningen – Een groep inwoners van Groningen wil dat een van de oude stadspoorten terugkeert in de stad. De Groningers hebben daarom de vereniging �Vrienden van de Herepoort� opgericht, zo maakten ze gisteren bekend. De poort werd in 1874 gesloopt en staat nu in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De vereniging stelt het Rijksmuseum voor de poort terug te geven. Volgens woordvoerder R. Prummel heeft de actie momenteel veel kans van slagen. “Het Rijksmuseum oriënteert zich nu op de toekomst. Dit is het ideale moment.”

Een woordvoerder van het Rijksmuseum geeft de actie echter weinig kans van slagen. Het stadsbestuur van Groningen wilde de poort indertijd slopen. Het waren de initiatiefnemers van het Rijksmuseum die dat wisten te voorkomen.

“De Herepoort maakt sindsdien onderdeel uit van het monument Rijksmuseum”, vertelt ze. “Architect Cuypers wilde met zijn gebouw een overzicht geven van de geschiedenis van de bouwcultuur in Nederland. De poort is daar een onderdeel van en is dus van het begin af aan verbonden met het Rijksmuseum.”

Reageer op dit artikel