nieuws

Groep bewoners: Amsterdam geef ons Herepoort terug

bouwbreed Premium

amsterdam – Een groep inwoners van Groningen wil dat een van de oude stadspoorten terugkeert in de stad. De vereniging Vrienden van de Herepoort zal het Rijksmuseum op korte termijn officieel verzoeken teruggave mogelijk te maken.

De Herepoort dateert uit de zeventiende eeuw en werd 130 jaar geleden gesloopt. De poort werd kort na de oplevering van het Rijksmuseum op een beeldbepalende plek in de tuin aan het Museumplein geplaatst. Het Rijksmuseum ondergaat nu een ingrijpende verbouwing. Volgens de vereniging staat de aanwezigheid van het bouwwerk daarom ter discussie. “Dit is het ideale moment om onze poort terug te vragen”, aldus een woordvoerder.

De poort in de museumtuin is slechts gedeeltelijk afkomstig uit Groningen. Het huidige bouwwerk bevat ook onderdelen van de Buiten Bergpoort uit Deventer. Twee jaar geleden probeerde een groep oud-aannemers uit Deventer ook al hun poort terug te krijgen. Toen liet het museum weten dat de poort blijft waar hij is, lokale sentimenten ten spijt.

Reageer op dit artikel