nieuws

Gemeentebestuur Rotterdam zet welstand buitenspel

bouwbreed

rotterdam – Het Rotterdamse gemeentebestuur legt de plannen voor een grootschalig bouwproject aan de Mauritsweg ter visie. Dit ondanks bezwaren van de Welstandscommissie.

Het college zegt het welstandsadvies in de wind te slaan omdat de locatie ligt nabij het nieuwe Centraal Station en aan het begin van de culturele as. “Zo�n plek vraagt om een gebouw met een expressieve vormgeving”, aldus het college in een verklaring. Het plan voorziet bovendien in de bouw van 408 luxe woningen en sluit daarmee aan op de collegeprioriteiten.

Volgens de Welstandscommissie past het plan van de Britse architect William Alsop door zijn schaal (70.000 vierkante meter, 70 meter hoog) niet bij de naastgelegen herenhuizen en wordt het architectonische evenwicht in de drukbebouwde omgeving rond het Schouwburgplein erdoor verstoord. Verder vreest de commissie de schaduwwerking op nabijgelegen terrassen.

Volgens het bestemmingsplan is op de locatie een bouwhoogte van 40 meter toe te staan, maar het gemeentebestuur heeft een vrijstellingsbevoegdheid tot 70 meter. Met de schaduwwerking, waar ook veel omwonenden angst voor hebben, valt het volgens het college wel mee.

Behalve woningen omvat het plan 10.000 vierkante meter kantoren, winkels en horeca. Ontwikkelaar De Wilgen Vastgoed schat de stichtingskosten op 100 tot 150 miljoen euro. De gevel wordt aangekleed met verspringende glazen delen, in de woorden van bureau Alsop een �kristallijnen huid�.

Het complex komt op de plaats van de voormalige bioscoop Calypso, hotel Holiday Inn en de Pauluskerk. Met de Pauluskerk verdwijnt ook de verslaafdenopvang van dominee Visser.

Reageer op dit artikel