nieuws

Energielast woning vaak onderbelicht bij bank

bouwbreed

den haag – “Banken zouden beter gedocumenteerd moeten zijn om de energielast van een woning te kunnen meewegen”, stelt A. Drok van makelaarsorganisatie NVM. “Maar wij zien juist de tendens dat banken met steeds minder informatie genoegen nemen. Steeds magerder taxatierapporten volstaan.”

Deze houding geldt volgens Drok ook ten aanzien van andere factoren, zoals de onderhoudsgevoeligheid of iemands persoonlijke uitgavenpatroon. Hij zegt het enthousiasme voor energiebesparing vooral aan te treffen bij bouwers en ontwikkelaars. Huizenkopers zien vooral de kosten. “Als ze daardoor met een hogere prijs moeten starten of met een schraler product, zal het niet meevallen om duidelijk te maken dat de investeringen de moeite waard zijn.”

De Rabobank laat bij monde van woordvoerder M. de Bruine weten bij de hypotheekverstrekking rekening te houden met de verwachte maandlasten, waarvan het energieverbruik een onderdeel is.

Waardestijging

Maar de hogere maandlasten door de extra investeringen worden niet één op één afgezet tegen de besparing op de energierekening, verklaart hij, waarvan de verwachte hoogte ook nog eens moeilijk te meten is. Een hypotheek mag in elk geval nooit meer dan 125 procent van de executiewaarde bedragen, weet De Bruine en de Rabo-man verwacht dat dat de bereikte waardestijging van de woning waarschijnlijk niet gelijk opgaat met de gemaakte kosten.

Fortis-woordvoerder H.J. Eijpe zegt veel stelliger dat zijn bank geen rekening houdt met de energieprestatie van een woning en dat een verbetering hiervan de financieringsruimte niet vergroot. “Dat is bij ons ook geen onderwerp van gesprek.”

Deze visie sluit aan bij de ervaring van hypotheekbemiddelaarsketen De Hypotheekshop. Hoofd marketing en communicatie D. van den Berg stelt zelfs dat er geen enkele partij is die “op basis van energiebesparende maatregelen het maximale hypotheekbedrag verhoogt of hypothecair-technische producten aanbiedt die energiebesparende maatregelen stimuleren”.

Dubbele primeur

De Triodosbank wil in de loop van volgend jaar als eerste bank een hypotheek gaan aanbieden die de energiebesparingsmogelijkheden voor bezitters van bestaande huizen verruimt. Woordvoerder T. Steiner spreekt van een dubbele primeur want de stap in de hypotheekmarkt door zijn bank is op zichzelf ook nieuw. Wel worden al langer op duurzaamheid gerichte nieuwbouwprojecten gefinancierd.

Hoe zijn product eruit gaat zien, wil Steiner nog even in het vage houden, om de concurrentie niet op een idee te brengen. “Wel kan ik vast melden dat het niet gaat om een verhoging van de maximale hypotheek die wordt verstrekt.”

De ASN-bank heeft de mogelijkheden tot iets dergelijks onderzocht, zegt woordvoerster A. Nieuwkoop. “Maar de bijbehorende constructies zijn erg ingewikkeld en kostbaar voor een direct writer als de ASN Bank. Het zal er dus helaas niet snel van komen dat wij zo�n product kunnen aanbieden.”

Gunstige rente helpt Duitsers over de streep

Speciaal op energiebesparing in woningen toegesneden leningen zijn gangbaar in Duitsland, zegt M. Weber-Bleyle, woordvoerder van de Umweltbank. Met steun van de overheid kunnen alle banken de benodigde investeringen financieren tegen een – zeer gunstige – rente van 1,85 procent.

Als specialist in op duurzaamheid en milieu gerichte activiteiten is de Umweltbank naar zijn zeggen een belangrijke speler in het segment van energiebesparingsfinanciering. “Dat komt omdat wij veel deskundigheid hebben op het gebied van de technische mogelijkheden. Bij ons gebeurt het niet dat je als je een houtpelletverwarming wil aanschaffen, wij eerst moeten vragen wat dat is.”

De energiepas die de overheid heeft geïntroduceerd voor alle woningen in Duitsland – nieuwbouw en bestaand – ziet hij als een belangrijke opsteker. Want die laat zien wat het berekende verbruik per vierkante meter woonoppervlak is. Zo wordt veel duidelijker dan voorheen wat de echte maandlasten zijn. “Dat heeft gelijk invloed op de waarde van een huis, wat energiebesparing interessant maakt.”

Een voorbeeld van de Duitse aanpak is de renovatie van een reeks appartementen uit de jaren vijftig in Frankfurt, waarbij de Umweltbank als financier is betrokken. Het verbruik voor verwarming van voorheen, zo�n 20 liter huisbrandolie per vierkante meter per jaar, wordt met 90 procent verminderd. De huizen voldoen dan aan de strenge passiefhuisnorm.

Reageer op dit artikel