nieuws

Eerste pps-snelweg geopend voor verkeer

bouwbreed Premium

den haag – Minister Peijs (verkeer en waterstaat) opent zaterdag de nieuwe A59 tussen Rosmalen en Geffen. Het is de eerste autosnelweg die tot stand is gekomen dankzij publiek-private samenwerking. De samenwerking heeft zijn vruchten afgeworpen: het project is sneller uitgevoerd en bovendien zijn de kosten lager gebleken dan met de traditionele werkwijze. De 9 […]

den haag – Minister Peijs (verkeer en waterstaat) opent zaterdag de nieuwe A59 tussen Rosmalen en Geffen. Het is de eerste autosnelweg die tot stand is gekomen dankzij publiek-private samenwerking.

De samenwerking heeft zijn vruchten afgeworpen: het project is sneller uitgevoerd en bovendien zijn de kosten lager gebleken dan met de traditionele werkwijze.

De 9 kilometer lange snelweg, die in de plaats is gekomen van de vroegere rijksweg N59, is op basis van een een design, build, finance and maintenance-contract uitgevoerd door aannemerscombinatie Poort van Den Bosch, bestaande uit Boskalis, BAM en Fluor Infrastructure.

Het project vergde een investering van 218 miljoen euro. Dat geld is voorgeschoten door de bouwcombinatie. Poort van Den Bosch is de komende vijftien jaar ook verantwoordelijk voor het onderhoud aan de weg.

De kosten voor de aanleg van de weg worden in termijnen terugbetaald door het Rijk (195 miljoen euro), de provincie (11,5 miljoen) en gemeenten langs het tracé (11,5 miljoen).

Reageer op dit artikel