nieuws

Eerste elektrische trein op hsl-spoor

bouwbreed Premium

den haag – De eerste rit met een elektrische trein (25.000 volt) is afgelopen week over het tracé van hsl-zuid gereden. De Dispolok van Siemens is van Lage Zwaluwe naar Barendrecht gereden en vice versa. Deze trein heeft gisteren en eergisteren succesvol tests op het spoor uitgevoerd. Begin volgend jaar volgen meer tests met elektrisch […]

den haag – De eerste rit met een elektrische trein (25.000 volt) is afgelopen week over het tracé van hsl-zuid gereden. De Dispolok van Siemens is van Lage Zwaluwe naar Barendrecht gereden en vice versa. Deze trein heeft gisteren en eergisteren succesvol tests op het spoor uitgevoerd.

Begin volgend jaar volgen meer tests met elektrisch materieel tot maximaal 250 kilometer per uur en vanaf half januari zal bovenleiding permanent onder 25 kilovolt staan. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2006 zal een speciale Thalys met 330 kilometer per uur de infrastructuur van de hsl-zuid testen.

De nieuwe spoorlijn die in oktober 2006 klaar moet zijn, nadert steeds duidelijker haar voltooiing. Dit jaar is onder meer begonnen met het storten van beton, het aanleggen van de longrails en het plaatsen van de bovenleidingsmasten.

In april 2007 zou de dienstregeling moeten starten, maar grote problemen met treinenleverancier Ansaldobreda gooien roet in het eten. Momenteel voert minister Peijs (verkeer) samen met HSA onderhandelingen met Angel Trains om vanaf juli 2007 langzame locomotieven te laten rijden. Minister Peijs bericht aan de Tweede Kamer dat de snelle treinen volgens HSA op z�n vroegst in april 2008 inzetbaar zijn.

Reageer op dit artikel