nieuws

Eén miljoen beschikbaar voor loonwerk-leerlingen

bouwbreed Premium

nijkerk – Goed opgeleid is het halve loonwerk. Dat is de titel van een convenant waar 22 partijen hun handtekening onder hebben gezet. Eén miljoen hebben zij beschikbaar gesteld voor een betere aansluiting van het onderwijs op de loonwerkmarkt.

De komende vijf jaar worden maar liefst veertig actiepunten aangepakt om te zorgen voor een betere kwaliteit van het loonwerk-onderwijs op de Agrarische Opleidingscentra (AOC�s). De 1000 mbo-leerlingen zullen hiervan profiteren, denken de 22 deelnemers in het convenant.

De vier sociale partners, FNV, CNV, Het Zwarte Corps en brancheorganisatie Cumela hebben 0,5 miljoen beschikbaar gesteld, de 18 onderwijsinstellingen, waaronder SBW in Harderwijk de andere 0,5 miljoen.

Het convenant komt voort uit een door Cumela uitgevoerd onderzoek naar de knelpunten in het loonwerk-onderwijs op de twaalf AOC�s. Aanleiding voor het onderzoek waren opmerkingen van ondernemers in de loonwerksector dat leerlingen niet altijd over de juiste kennis en vaardigheden beschikken als ze na 2 of 3 jaar van school komen. De aansluiting tussen school en bedrijf werd door die ondernemers als onvoldoende bestempeld. Het landelijke onderzoek heeft dit beeld bevestigd. Daarbij kwam echter ook naar voren dat de onderwijsinstellingen sterke behoefte aan meer samenwerking hebben, zowel onderling als met het bedrijfsleven.

Reageer op dit artikel