nieuws

Duurste jaar ooit voor verzekeraars

bouwbreed

zürich – Natuurrampen hebben in 2005 een schade veroorzaakt van 195,8 miljard euro. Dat is de inschatting van de Schweizerische Rückversicherung, een van werelds grootste herverzekeraars.

Van de catastrofes bezorgt de orkaan Katrina de verzekeraars de grootste kopzorgen. De tropische storm die eind augustus het Zuiden van de Verenigde Staten, Mexico en de Bahama�s trof, veroorzaakte damdoorbraken, overstromingen en schade aan installaties voor de oliewinning. De rekeningen van de orkaan die New Orleans verwoestte en zelfs president Bush aan het wankelen bracht, lopen bij de verzekeraars op tot 39,2 miljard euro.

Nummer twee op de rampenlijst van de Scheizerische is Rita. De orkaan bracht in de derde week van september een verwoestend bezoek aan vrijwel dezelfde regio die Katrina trof. Dit keer werd ook Cuba in de rampspoed betrokken. Rita berokkende 8,7 miljard euro verzekeringsschade.

Van de voor de verzekeringsmaatschappijen duurste catastrofes in 2005 troffen de vier grootste het Zuiden van de Verenigde Staten. Naast Katrina en Rita geselden ook de orkanen Wilma (eind november) en Dennis (begin juni) de streken rond de Golf van Mexico. De schade van Wilma bleef beperkt tot 7 miljard euro. Dennis leverde 1,7 miljard euro aan rekeningen op.

De met aardverschuivingen gepaard gaande zware regenval in augustus bracht vooral Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk in de problemen. Kosten: 1,7 miljard euro. De schade van deze buiten de Verenigde Staten duurste verzekeringsramp bedroeg 400 miljoen euro meer dan de winterstorm Erwin die begin januari over het noordwesten van Europa joeg.

Met 69,6 miljoen euro aan zakelijke schades is 2005 voor de verzekeraars het duurste jaar ooit. Van het geld vloeit 90 procent naar maatregelen om de gevolgen van overstromingen op te vangen. Voor 2005 was de orkaan Andrew in 1992 met een verzekerde schade van 19,1 miljard euro werelds duurste ramp, gevolgd door de aanslagen van 11 september met 18,3 miljard euro. Katrina bleek ruim twee keer zo duur uit te pakken.

Gemeten naar de menselijke maat vallen de grote rampen in de Verenigde Staten – uitgezonderd Katrina – in het niet bij wat de burgers in vooral Pakistan en Indonesië overkwam. De aardbevingen op 8 oktober in Pakistan, India en Afghanistan kostten 87.000 levens. De bevingen op 28 maart in Indonesië en andermaal Pakistan op 9 februari leidden tot 2600 en 2030 doden. Op de dodenlijst worden de vierde tot en met zesde plaats ingenomen door de orkaan Stan (vanaf 2 oktober in Mexico/Guatemala 1600 doden), orkaan Katrina (1193 doden) en overstromingen in India (9 juli, 1150 doden).

Reageer op dit artikel