nieuws

De Colonel in Maastricht een gebouw met een ziel

bouwbreed Premium

MAASTRICHT – Apetrots is hij, directeur N. Eurlings van 3W, bij de opening gisteren van een opvallend gebouw pal naast het station in Maastricht. Dit gebouw, De Colonel gedoopt, “heeft een ziel”, zegt Eurlings.

De Colonel – kostprijs 42 miljoen euro – is ontworpen door architect Hans Kollhoff uit Berlijn, en in opdracht van 3W gebouwd door BAM. Het statige gebouw bestaat uit drie aaneengesloten en onderling toegankelijke delen, met een parkeergarage onder de gebouwen. Totaal omvatten deze drie delen 17.500 vierkante meter kantoorruimte, 600 vierkante meter businessruimte, 1400 vierkante meter winkelruimte en 300 parkeerplaatsen. De commerciële ruimtes, inclusief de centrale vergader- en lunchfaciliteiten zijn gesitueerd op de begane grond. Deze laagbouw bestaat uit vijf verdiepingen, exclusief begane grond. De toren beslaat vijftien verdiepingen, exclusief begane grond, met een totale hoogte van 56 meter. De Colonel heeft koperen daken boven gevels opgebouwd uit baksteen met lijstwerken en raamkaders uit Belgisch hardsteen. In de lange colonnade hangen gietijzeren hanglampen die de sfeer van grandeur extra benadrukken. Binnen is de afwerking in balans met het exterieur.

De Colonel is aan de voorzijde voorzien van een twee verdiepingen tellende, markante colonnade. Met een vrije hoogte van 7 meter en een bestrating van natuursteen roept deze colonnade associaties op met de historische vierkante pleinen in Zuid-Europese steden. Op zowel de laagbouw als de hoogbouw is op de bovenste verdieping aan de pleinzijde een royaal terras gerealiseerd.

De vloeren van de entrees en etagelobby�s zijn uitgevoerd als terrazzovloeren, ingebonden in natuurstenen omranding. De wandbekleding bestaat uit mahoniehout of natuursteen. Deze loopt door tot de eerste verdieping. De traphekken, liftdeuren en verlichting zijn uitgevoerd in klassiek messing. De trap naar de eerste verdieping is bekleed met natuursteen.

Inmiddels is 60 procent van De Colonel verhuurd aan onder meer Arcadis, ING en Q-Park. Ook 3W heeft er zijn intrek genomen. “Dit uitstekend bereikbare gebouw heeft een krachtige internationale uitstraling, waar gerenommeerde bedrijven zich graag willen profileren”, zegt Eurlings trots. “En De Colonel staat er over 200 jaar nog, we hebben geen concessies gedaan aan de kwaliteit”. De Colonel kan werk bieden aan ruim 750 mensen.

Reageer op dit artikel