nieuws

De beste beleggers

bouwbreed Premium

De Amerikaanse chimpansee Raven verslaat al jaren menselijke beleggers door met pijltjes op een dartbord te gooien waar de namen van fondsen op staan. In Nederland is het de gorilla Jacko die al vijf jaar betere rendementen behaalt, simpelweg door bananen uit een mandje te halen met daarop een sticker met de naam van beursfondsen. […]

De Amerikaanse chimpansee Raven verslaat al jaren menselijke beleggers door met pijltjes op een dartbord te gooien waar de namen van fondsen op staan. In Nederland is het de gorilla Jacko die al vijf jaar betere rendementen behaalt, simpelweg door bananen uit een mandje te halen met daarop een sticker met de naam van beursfondsen. Dat is vervelend voor de ernstige belegger die zich serieus informeert en tijd spendeert aan zijn keuzes.

Laat nu deze week SNS Fundcoach eens gekeken hebben naar menselijke beleggers in een poging een profiel te kunnen vinden waaraan een belegger moet voldoen. De uitslag is opmerkelijk. De asociale SP-stemmer die nauwelijks tijd heeft aandacht te besteden aan zijn portefeuille en evenmin met zijn partner overlegt over een beleggingsbeslissing, behaalt het meest rendement. Ook blijkt hij de minste ervaring te hebben. Of hij met darts gooit dan wel bananen eet, is niet onderzocht.

De een na beste belegger komt eveneens uit linkse hoek, de PvdA-stemmer. In tegenstelling tot de aanhanger van de rode tomaat overlegt deze belegger wel met zijn partner. Jammer genoeg heeft SNS niet doorgevraagd, dus zullen wij nooit weten of juist dat overleg reden is voor het iets lagere rendement.

De slechtste belegger is de SGP-stemmer die een rendement haalt van -2,4 procent. Deze steekt de meeste tijd in zijn beslissingen.

Het is dus duidelijk. Raden van bestuur kunnen hun productiviteit drastisch verhogen. Die vervelende roadshows en gesprekken met analisten hoeven niet meer. Die zijn zinloos. In plaats daarvan geven zij potentiële beleggers een cursus darten door Raymond van Barneveld of een kist bananen. Kunnen zij zich volledig concentreren op het creëren van aandeelhouderswaarde, de beleggers komen dan vanzelf wel.

De moraal van dit verhaal is uiteraard dat de beste beslissingen intuïtief worden genomen. Dat wetende is het opvallend dat slechts 13 procent van de Nederlanders trots is op politici. Nationale sporters daar zijn Nederlanders het meest trots op zo blijkt uit onderzoek van Market Response. Dat verbaast absoluut niet. Politici zijn hedentendage technocraten geworden waarvan het hart verborgen wordt gehouden onder een baaierd aan voor gewone stervelingen onbegrijpelijke woorden. Geen wonder dat meer dan de helft van de Nederlanders op een kabinetscrisis hoopt over de energiecompensatie. Sporters daarentegen hebben alles te maken met emotie.

Reageer op dit artikel