nieuws

Corporaties willen goedkoop, snel en vandalismebestendig bouwen

bouwbreed Premium

appingedam – Innovatie. Kortere lijnen in een bouwproces. Directeur J. Kooi van het gelijknamige bouwbedrijf in Appingedam heeft er succesvol op ingespeeld. Hij vond een nieuw bouwconcept uit dat hij de naam 1-2-3 Huis gaf.

Het is vooral bedoeld voor woningcorporaties die met seriematige herstructurering en nieuwbouw te maken krijgen. De sleutelwoorden zijn snel, goedkoop, kwalitatief hoogstaand en bestand tegen vandalisme.

Kooi wil geen kapers op de kust. Daarom heeft hij zijn vinding beschermd door een octrooi. De drie noordelijke provincies omvatten voorlopig de beoogde afzetmarkt, maar de uitvinder wil méér. Voor een bedrag van 80.000 euro (exclusief grond) kan in dertig dagen een woning van Kooi volgens het nieuwe concept sleutelklaar worden opgeleverd. Dat komt omdat het grootste deel van het werk in de eigen fabriek wordt gerealiseerd. “Het tunnelen, zoals we dat noemen, gebeurt in onze eigen fabriek. Dat is 70 procent van het hele proces en dat scheelt natuurlijk veel tijd op de bouwplaats en reisuren van de bouwvakkers en onderaannemers.”

In de fabriek wordt het casco inclusief installatiewerk aangebracht en vervolgens in zijn geheel naar de bouwplek vervoerd. Daar wordt de rest van het bouwproces afgemaakt. In een woonwijk geeft onze manier van werken veel minder geluidsoverlast voor de omwonenden, omdat het zo snel gaat.”

Kooi heeft zijn oog vooral gericht op de vervangingsmarkt; woningcorporaties die met seriematige herstructurering te maken krijgen. Daarnaast is 1-2-3 Huis ook uitermate geschikt voor ontwikkelaars met seriematige woningbouw. Hij neemt daarbij de opdrachtgever de onderhandelingen met diverse partijen uit handen: aannemer, architect, constructeur, de nutsbedrijven en de gemeente. “We hebben goed geluisterd naar de corporaties. Ze willen goedkoop, snel en vandalismebestendig bouwen.” Door goedkoop te bouwen kan Kooi een lagere onrendabele top voor de corporaties garanderen.

Gasverbruik

In Noordbroek heeft Kooi, die in zijn vinding samenwerkt met architectenbureau Martini en ingenieursbureau Goudstikker-De Vries, zes 2-onder-1 kap-woningen gerealiseerd, het zogeheten plan Korenveld. “De woningen vlogen als warme broodjes de deur uit. “Nederland moet volgebouwd worden met 1-2-3 huizen. Het gaat niet alleen sneller, we kunnen ook heel consumentgericht en flexibel bouwen en voldoen aan de nieuwe norm energie prestatie coëfficiënt van 0,8. Het gasverbruik in de woning ligt bovendien 22 procent lager dan in de traditionele bouw. In een woonwijk geeft de bouw ook nog eens veel minder geluidshinder voor omwonenden.”

Reageer op dit artikel