nieuws

Chinees bezoek vooral gespitst op Nederlandse winstmarges

bouwbreed Premium

amsterdam – Een enkeling maakt direct rechtsomkeert, als hij het gedrang voor de bouwlift ontwaart. Ze besluiten liever buiten de bouw te aanschouwen en een sigaret op te steken dan zich in de lift naar de negende verdieping van het appartementencomplex in aanbouw te proppen. De rest van de achttien Chinezen vergaapt zich boven aan de volautomatische tuimelramen. Belangrijkste vraag: “hoeveel winst maakt u op dit project?”

De delegatie van achttien directeuren van vooraanstaande Chinese ingenieursbureaus, constructiebedrijven en het gemeentebestuur van Peking is op rondreis door Europa. Om te leren hoe de bouw hier werkt. In een moordend tempo bezoeken de bouwers, die in eigen land verantwoordelijk zijn voor diverse projecten voor de Olympische Spelen van 2008, verscheidene projecten in België, Duitsland en Nederland. In Amsterdam zijn ze te gast bij woningstichting De Key en zijn ontwikkeltak De Principaal. Op het programma staan een bezoek aan woningbouwproject De Albatros in Amsterdam-Noord en aan Keetwonen, de tot studentwoningen omgebouwde zeecontainers.

De dag begint met een toespraak van Principaal-directeur F.M. Felder waarin hij de werkwijze van de ontwikkelaar uit de doeken doet.

Middels een tolk, verbonden aan de Stichting Eusino die Chinees-Europese relaties onderhoudt en de delegatie naar Europa haalde, stellen verscheidene Chinese bouwers vragen aan Felder. “Wie bepaalt in Amsterdam dat je een nieuw gebouw tegen een monument mag aanbouwen?” En “hoe financieren jullie sociale woningbouw? Wat is het rendement op jullie projecten?” Vooral de financiële kant lijkt de mannen die pas tien jaar voorzichtig in het kapitalistisch systeem meedraaien te interesseren. Later blijkt ook de verbazing over de vele restauratieprojecten. “In China is men wat minder voorzichtig met oude gebouwen. Daar worden hele steden gesloopt, nieuw is beter”, vertelt een van de directeuren in matig Engels.

Eenmaal in Amsterdam-Noord, op de bovenste verdieping van De Albatros, het appartementencomplex met 130 woningen dat vorig jaar de Zuiderkerkprijs won, kunnen de Chinezen hun verbazing amper de baas over de gaten in de gevel. “Die zijn voor vier verschillende soorten vogels,” legt de uitvoerder uit. “Vleermuizen, zwaluwen en mezen kunnen in hokjes achter die ronde gaatjes nesten bouwen.” Het leidt tot hilariteit bij de Aziaten.

Ook de volautomatische tuimelramen in de woningen worden uitgebreid getest en besproken. “Dit soort dingen doen we niet in China, legt een directeur uit. Het is te duur en drukt te veel op de winst.”

Zeecontainers

Eenmaal weer beneden bij de rokers zet de groep koers richting de Wenckebachweg in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Daar, onder aan de voet van de zes torens die samen de Bijlmerbajes vormen, stampt De Key samen met Keetwonen het grootste containerdorp van Europa uit de grond.

De eerste studenten hebben de tot éénpersoonshuisjes omgebouwde zeecontainers al betrokken. In het voorjaar van 2006 moeten alle 1000 containers bewoond zijn. Leuk voor de gasten: de containers worden in China gebouwd. Daar worden ook de badkamers, toiletten en keukens ingebouwd. Elke week arriveren veertig kant-en-klare huisjes per containerschip vanuit China in Nederland. In een paar uur tijd worden ze op elkaar gestapeld en vastgeschroefd, waarna er een gemeenschappelijk dak over de stapels containers gaat en klaar is het studentendorp.

De Chinese delegatie is ook enthousiast. Goedkeurend worden de wanden beklopt, deuren open en dicht gedaan en toiletten geïnspecteerd. Alsof ze willen zeggen: “Echt niet alles wat uit China komt is rotzooi.”

Reageer op dit artikel