nieuws

CDA steekt minste geld in onderwijshuisvesting

bouwbreed Premium

den haag – Wethouders van het CDA steken komend jaar in vergelijking met hun collegas in andere steden weinig geld in onderwijshuisvesting. Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw onder de tien grootste gemeenten van het land.

Van de drie steden die in 2006 per inwoner het minste investeren in bouw en renovatie van scholen, hebben twee een wethouder van het CDA. De christen-democraat H. Janssen, die met 32 jaar de jongste wethouder op onderwijs is, zit relatief met de krapste beurs.

Janssen heeft voor het komende jaar 31 euro per inwoner begroot voor de nieuwbouw en het onderhoud van basisscholen en de huisvesting van het Utrechtse voortgezet onderwijs. De bestuurder zet daarbij nadrukkelijk in op onderhoud waar ruim driekwart van het totale budget van 8,4 miljoen euro naar toe gaat.

Wethouder M. Mittendorff uit Eindhoven heeft per inwoner 36 euro tot haar beschikking. De Brabantse CDA-bestuurder heeft daarmee op één na de krapste beurs. De jongste PvdA�er P. Depla krijgt het brons. De onderwijs-wethouder van Nijmegen heeft een euro per inwoner meer te besteden dan zijn collega uit het Zuiden.

De derde en laatste CDA-wethouder van de tien grootste gemeenten in Nederland is L. Geluk, met 35 jaar op één na de jongste wethouder op onderwijs. De Rotterdamse politicus zit met 84 euro per inwoner net boven het gemiddelde.

De drie wethouders die het meeste investeren zijn allemaal van sociaal-democratische huize.

P. Heijnen is van de vijf gemeenten die bovengemiddeld scoren de oudste wethouder. De PvdA-bestuurder uit Den Haag is 52 jaar en heeft voor de huisvesting van basisscholen en voortgezet onderwijs 104 euro per inwoner tot zijn beschikking.

Koploper is wethouder H. Backx. De sociaal-democratische veertiger uit Tilburg investeert volgend jaar 134 euro per inwoner in onderwijshuisvesting. Op de voet gevolgd door generatie- en provinciegenoot M. Heerkens. Zij heeft per inwoner 107 euro tot haar beschikking.

De Tilburgers steken het meeste geld in nieuwbouw, dat 90 procent van het totale budget van 26,6 miljoen euro opslokt. Het grootste project is de Mytylschool aan de Prof. Stoltehof, daar worden voor meer dan 4 miljoen euro zeven lokalen, twee noodlokalen en twee gymzalen neergezet.

De 44-jarige Ahmed Aboutaleb uit Amsterdam staat op de vierde plaats. In 2006 heeft de op één na jongste PvdA-wethouder 95 euro per inwoner tot zijn beschikking. Waarmee hij aanzienlijk beter scoort dan zijn vier jaar jongere partijgenoot Depla die van alle wethouders op onderwijs het kleinste huisvestingsbudget heeft.

Reageer op dit artikel