nieuws

Britse stenenfabrikanten kampen met overschotten

bouwbreed Premium

londen – Door de ingezakte woningmarkt verbruiken Britse bouwers dit jaar 220 miljoen bakstenen minder dan in 2004. Bovendien hebben ook de grote stenenfabrikanten te kampen met sterk gestegen ener-gieprijzen. Twee van de grote fabrikanten, Baggeridge Brick en Michelmersh, leggen rond de kerst een aantal fabrieken stil om de grote voorraden af te bouwen.

Baggeridge Brick, dat twee van de zeven fabrieken stillegt, heeft gewaarschuwd dat de resultaten over het lopende boekjaar flink onder die van vorig jaar zullen uitkomen. Het bedrijf probeert de hogere energiekosten zoveel mogelijk door te berekenen. De stenenfabrikant legt de schuld voor de teruglopende vraag deels bij de Britse overheid, die meer flats en kleine huizen wil waardoor de bouw van grote woningen terugloopt. De aandelenkoers van Baggeridge, dat regelmatig wordt genoemd als overnamekandidaat, zakte na de mededeling verder in.

Ook Michelmersh wordt getroffen door de sterk stijgende gasprijzen. Volgens directeur M. Warner ging de gasprijs vorige week in één dag met 10 procent omhoog. Dat komt vooral doordat Groot-Brittannië niet voldoende gas produceert om aan de binnenlandse vraag te voldoen en veel gas moet invoeren. Warner: “We zullen onze prijzen moeten verhogen of we gaan allemaal over de kop.” De Britse vakbonden vrezen dat de ingrepen zeker op termijn tot ontslagen zullen leiden, maar de steenfabrikanten zelf ontkennen dat tot nu toe.

Reageer op dit artikel