nieuws

Bouwsector blij met extra wegonderhoud

bouwbreed Premium

den haag – De bouw is volgens minister Peijs (verkeer) blij met het vele wegonderhoud volgend jaar. Door de grote onderuitputting blijft veel capaciteit onbenut en daarom verwacht de bewindsvrouw geen prijsexplosie bij de aanbestedingen. Ze verwacht dat vooral het midden- en kleinbedrijf zal profiteren.

De Tweede Kamer gaf tijdens de begrotingsbehandeling aan zich zorgen te maken over de files die het wegonderhoud tot gevolg zal hebben. De verwachting is dat het aandeel in files, als gevolg van  extra onderhoud van 420 kilometer asfalt, zal stijgen van 5 naar 11 procent.

Peijs heeft gisteren toegezegd het parlement elk kwartaal op de hoogte te houden van de voortgang. Ze weigert zich vast te leggen op maximaal 10 procent overlast, zoals het CDA wilde, maar grijpt in als er echt te veel overlast ontstaat. Volgens Peijs kan er relatief gemakkelijk in de planning worden ingegrepen als de overlast voor de automobilist te groot wordt.

Gecombineerd

De werkzaamheden zullen zoveel mogelijk �s nachts en in het weekeinde plaatsvinden. Bovendien worden projecten zoveel mogelijk gecombineerd. Bijvoorbeeld vindt bij de afsluiting van de A28 tegelijk met het asfaltonderhoud ook de aanleg van een tunnel plaats. Iets vergelijkbaars gebeurt bij de A4/A10 waar de tunnel voor de Noord-Zuidlijn wordt gecombineerd met onderhoudswerkzaamheden. “De overlast is tijdelijk groot, maar als de weg weer opengaat, krijgt de automobilist ook echt wat terug”, licht Peijs de keuze toe.

De minister verwacht dat vooral het midden- en kleinbedrijf zal profiteren van de extra werken. “Dit gaat vooral om projecten waar niet alleen de allergrootsten op kunnen inschrijven.” Ze hoort geluiden uit de sector dat die blij is met het extra werk en heeft nog geen klachten gehoord over het vele nacht- en weekendwerk. Om te voorkomen dat de weg te lang wordt afgesloten, moet de aannemer tijdens het onderhoud huur betalen voor afgesloten rijbanen.

Reageer op dit artikel