nieuws

Bouwmachines Hyundai exclusief bij importeur Van der Spek

bouwbreed Premium

geel – De bouwmachines van Hyundai worden exclusief geïmporteerd door importeur Van der Spek in Vianen, nu de Belgische rechter uitspraak heeft gedaan in de bodemprocedure van het Europese kantoor van Hyundai in Geel tegen de vorige importeur Kamps de Wild te Zevenaar.

Het bedrijf heeft weliswaar beroep aangetekend, maar Hyundai en Kamps de Wild steggelen nog over een terugbetalingsregeling voor de investeringen, die de importeur gedaan zou hebben.

Hyundai zag de afgelopen jaren het marktaandeel in Nederland drastisch dalen tot – naar eigen zeggen – minder dan één procent. En dat terwijl het merk een flinke sprong voorwaarts maakt, vooral in de Aziatische markt. In China, waar inmiddels een uitgebreid dealernet is opgezet, zou het Koreaanse bedrijf in graafmachines op rupsen gegroeid zijn tot nummer 3 op de ranglijst van bestverkopende merken.

En ook in Europa heeft het bedrijf grootse plannen. Zo wordt de komst van een 80-tons kraan voorbereid en komt er binnenkort een nieuwe wiellader. Ook het leveringsprogramma van kleinere machines, zoals schrankladers is uitgebreid.

Nieuw is de R500 LC-7, de 50-tons machine op rupsen, die is uitgerust met een zescilinder watergekoelde motor van Cummins, die 353 pk levert. De leverancier verwacht een betere toegang tot de markt te krijgen en denkt vooral zogenoemde �eigen draaiers� en loonwerkers aan te spreken met de machine.

Hyundai Construction Equipment, dat los opereert van de productie van bulkcarriers en de automobielfabrieken van Hyundai en Kia, heeft momenteel vijfhonderd dealers in tachtig landen. Momenteel is het marktaandeel van 5- tot 50-tons graafmachines zo�n 10 procent. De omzet van het bedrijf is 10 miljard dollar. In Europa, waar geen eigen productie is, is de omzet momenteel rond 155 miljoen dollar, waarvan 15 tot 20 miljoen komt van de vorkheftrucks. Het bedrijf is in Geel uit z�n jasje gegroeid en zoekt in de omgeving naar een nieuwe – en vooral grotere – plek van vestiging.

Reageer op dit artikel