nieuws

Bouwer kampt opnieuw met vertraging Wembley-stadion

bouwbreed Premium

londen – Het nieuwe Wembley-stadion in Londen wordt zo goed als zeker niet op tijd opgeleverd voor de FA Cup Finale van mei 2006. Wat al tijden gevreesd werd, heeft de Australische bouwer Multiplex nu moeten toegeven: “er is een wezenlijk risico dat het stadion niet voor de 13e mei klaar is”.

Overschrijden van de deadline kost Multiplex miljoenen. De aannemer heeft het verwachte verlies op het project daarom verhoogd naar zeker 110 miljoen euro.

Wembley wordt al jaren achtervolgd door tegenslag. Eerst lukte het lange tijd niet om de financiering rond te krijgen, vervolgens deden zich grote problemen voor met het beton en de laatste tijd is vooral de staalconstructie het grootste zorgenkind. Multiplex heeft de onderaannemer voor staalwerken Cleveland Bridge vervangen door het Nederlandse Hollandia Kloos, maar dat heeft niet geleid tot de gewenste versnelling van de werkzaamheden. Enkele weken geleden verschoof Multiplex de opleverdatum van 31 januari naar 31 maart. Nu wordt echter duidelijk dat zelfs mei niet wordt gehaald en dat voor de eerste in het stadion te houden wedstrijd – de topper op de Britse voetbalkalender – een andere locatie gezocht moet worden.

De Football Association heeft inmiddels al een contract gesloten met het Millennium Stadium in Cardiff, waar de FA-Final tijdens de sloop en wederopbouw van Wembley al gehouden wordt. Ook de eerste internationale wedstrijd van het Engelse nationale team in Wembley, die tegen Hongarije op 30 mei, zal verplaatst moeten worden. Multiplex houdt in de verklaring de nodige slagen om de arm. “Sommige werkzaamheden die niet van kritisch belang zijn voor de operationele status van het stadium zullen na 13 mei doorgaan. Het is echter toch mogelijk dan de FA Cup Finale te spelen. Er blijft echter een wezenlijk risico bestaan dat deze data niet gehaald worden en dat het stadion niet voor de finale beschikbaar is.” Multiplex heeft aan de beurs van Sydney meegedeeld dat het project zal leiden tot een �substantieel tegengestelde� financiële positie vergeleken bij de eerdere voorspellingen. Hoeveel het verlies uiteindelijk bedraagt en of dat er toe zal leiden dat het bedrijf in 2006 in de rode cijfers terecht zal komen, is nog niet duidelijk. Volgens Multiplex zitten er daarvoor nog te veel �variabelen� in het project, waaronder vooral de uitkomst van een aantal schadezaken tegen Cleveland Bridge.

Reageer op dit artikel