nieuws

Bouwbesluit volgens mkb te complex en betuttelend

bouwbreed Premium

Bart Mullinkden haag – Het Bouwbesluit is te ingewikkeld en regelt te veel, vinden veel bouwers. Maar behalve dat er verkeerde zaken in staan, ontbreken belangrijke andere, is ook een geluid dat klinkt. Een andere reactie luidt: niet mopperen maar goed lezen, dan kom je er heus wel uit.”

Met name veel mkb�ers krijgen er niettemin grijze haren van. “Ik vind het niet alleen complex, maar ook betuttelend”, zegt M. Stortelder, hoofd inkoop van WBC Bouwgroep uit Winterswijk. Hij hekelt de verdere verlaging van de energieprestatienorm. “Daardoor lopen we tegen allerlei problemen aan. Terwijl het veel effectiever is eerst het energieverbruik in de bestaande woningvoorraad aan te pakken.”

Resultaat van de overdaad aan eisen is volgens hem dat er veel buiten het Bouwbesluit om wordt gebouwd. Volgens hem moet je een echte specialist zijn om je weg in het Bouwbesluit te vinden.

“Het is complex, te complex”, verzucht ook D. Vermeer, technisch directeur van bouwonderneming Verkerk in Zevenaar. “Ik denk ook dat de consument op een aantal eisen niet zit te wachten; die zoekt de luxe in het dagelijks wooncomfort en niet in een warmteterugwininstallatie.”

Reageer op dit artikel