nieuws

Bouw is goed voor 15 procent starters

bouwbreed

zoetermeer – De bouwsector telt dit jaar 10.155 nieuwe bedrijven. Daarmee tekent de sector voor 15 procent van het totaal aantal nieuwe ondernemingen in Nederland. De dalende trend die in 2001 is ingezet onder invloed van de slechte economische omstandigheden is daarmee gekeerd.

Dat blijkt uit het rapport �Bedrijvendynamiek in Nederland� van het EIM, een onderzoeksbureau voor het midden- en kleinbedrijf.

In totaal maakten 48.300 ondernemers een start. In vergelijking met een jaar eerder ligt in 2004 daarmee het aantal nieuwe ondernemingen 15 procent hoger. Topjaar voor nieuwe ondernemers was 2000. In dat jaar verrichtten meer dan 50.000 bedrijven de aftrap.

De zakelijk dienstverlening neemt in 2004 het grootste deel van de nieuwe bedrijven voor zijn rekening. De sector is goed voor ruim een kwart van de nieuwe bedrijven. De bouw is met zijn aandeel goed voor een tweede plaats op de ranglijst. Beide sectoren danken hun prestaties aan een relatief hoge startersdichtheid waardoor grofweg één op de tien bedrijven in beide branches nieuw is.

Het aantal faillissementen is in 2004 voor het eerst in acht jaar gedaald. In Nederland moesten 47.400 bedrijven de deuren sluiten. In vergelijking met een jaar eerder ligt het volume daarmee 2 procent lager.

Onder de starters bevinden zich ook veel nieuwe dochterondernemingen. In 2004 hebben al bestaande bedrijven in het totaal 19.400 nieuwe ondernemingen opgezet. De zakelijke dienstverlening voert hier opnieuw de boventoon. De bouw moet het echter af laten weten en staat de tweede plaats af aan de autosector en de groothandel.

Nieuwe bedrijven

Gerelateerd aan de al bestaande ondernemingen in een provincie, beschikt Flevoland over de meeste nieuwe bedrijven. De polderprovincie wordt gevolgd door Groningen, Drenthe en Zeeland. Gelderland en Noord-Holland liggen daarbij iets onder het gemiddelde niveau van 7 procent.

Tegenover het relatief grote aantal starters in Flevoland, staan veel faillissementen. Samen met Groningen, Noord-Holland en Zuid-Holland voert de provincie in het IJsselmeer de ranglijst van de meeste stoppers aan.

In vergelijking met het buitenland, is Nederland een goede middenmoter. Van alle bestaande ondernemingen is 8 procent nieuw gestart. Daarmee doet Nederland het beter dan België, Frankrijk, Italië en Japan. Koploper is het Verenigd Koninkrijk waar 13,2 procent van de bedrijven nieuw is.

Reageer op dit artikel