nieuws

Boskalis verjongt raad van bestuur

bouwbreed

papendrecht – Baggeraar Boskalis verjongt zijn raad van bestuur drastisch. De nu 60-jarige Rob van Gelder gaat in mei met pensioen en wordt opgevolgd door Peter Berdowski (47).

“Het is toch een jongensdroom om te mogen werken met zand, water en schepen.” De toen 39-jarige Berdowski liet dat optekenen in een kennismakingsinterview in het personeelsblad van Boskalis Cohesie. Wat immers moest een managementconsultant van Krekel Van der Woerd Wouterse die ook nog een tijdje de nationale voetbalbond heeft geadviseerd, bij �s werelds grootste baggeraar.

“Als je vraagt wat voor mij de doorslaggevende redenen waren om voor Boskalis te kiezen, dan zijn dat de sector, de cultuur en de organisatie. De baggersector speekt mij aan, omdat die in tegenstelling tot mijn vorige baan een concreet product oplevert, iets tastbaars waar je trots op mag zijn”, was zijn antwoord toen.

Hij heeft het duidelijk nog steeds naar zijn zin. Twee weken geleden nog was hij in Qatar voor de deal rond een LNG-terminal van 2 miljard dollar. Samen met Jan de Nul mag Boskalis die nu bouwen.

Aan boord van vlaggenschip Queen of the Netherlands onderhield hij zich ontspannen met premier Balkenende die de regio bezocht en een contract van collega-baggeraar Van Oord voor de bouw van Palm Deira bezegelde. Pas een dag later kon Berdowski hetzelfde in Qatar doen. De nu nog vicevoorzitter van de Raad van bestuur was oprecht blij voor Van Oord. Nog blijer was hij met het eigen contract al was het maar omdat daar drie grote snijkopzuigers aan de slag kunnen. Na de teleurstellingen rond Singapore waar de zandoorlog de landaanwinning aldaar goeddeels heeft lamgelegd, was dit een opsteker.

Berdowski neemt in mei het roer over van een bedrijf dat door Van Gelder in ruim 20 jaar bestuursvoorzitterschap is uitgebouwd tot een bedrijf dat leidend genoemd kan worden in de internationale baggerwereld. Dat is niet altijd van een leien dakje gegaan.

Een strategische keuze als de uitbouw van het aantal thuismarkten is geslaagd. Helaas voor Van Gelder werken de thuismarkten echter niet altijd mee. Zo is op de Nederlandse thuismarkt al jarenlang sprake van weinig aansprekend werk op IJburg na waar alle grote Nederlandse baggeraars, toen nog drie, nu twee, meededen. Een aansprekende thuismarkt helpt bij het verkrijgen van opdrachten in het buitenland, was altijd het adagium. Nu maakt Van Gelder zich daar minder druk om. De naam van de internationale baggeraars met Boskalis, Van Oord en de Belgen Jan de Nul en Dredging International zijn zodanig gevestigd dat de thuismarkt minder belangrijk is.

Aan het einde van de vorige eeuw is daarnaast de spectaculaire overname van HBG-dochter HAM uitgedraaid op een regelrechte soap. Uiteindelijk is Van Oord toen met de buit vertrokken, tot verdriet van Boskalis.

Terugkijkend vindt Van Gelder het nu minder erg. De bedoeling van de overname was de creatie van een bedrijf dat voldoende body heeft om de internationale concurrentie aan te kunnen. “Dat kan echter ook anders, door investeren in de vloot. Dat hebben we gedaan”, vertelde Van Gelder onlangs.

In een interview in Cobouw in 2001 karakteriseerde hij de baggersector als een veelzijdige sector. “Opereren in de baggersector is een vak apart. Het is aannemerij maar geen traditionele bouw. Het is een rederij, zelfs met het grootste aantal schepen onder Nederlandse vlag. Het is techniek in allerlei vormen, van grondverzet, cuttertechniek en pompen tot de meest geavanceerde elektronica zoals dynamic positioning en dynamic tracking. Het is logistiek. Het is contractmanagement van complexe businessprojecten. We hebben te maken met betalingszekerheden en buitenlandse politiek.” Kortom, never a dull moment voor Van Gelder. Zijn opvolger kan dat nu al beamen.

Reageer op dit artikel