nieuws

Bescherming mijnkoloniën Brunssum dichterbij

bouwbreed

brunssum – De gemeente Brunssum wil de zogenoemde mijnkoloniën de status van beschermd stads- en dorpsgezicht geven. Dat bleek bij de presentatie van een onderzoek door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

In Brunssum ligt een aantal historische mijnwijken met bijzondere karakteristieken, zoals straatpatronen, parken en groenstroken, voorzieningen, gevelindeling en type daken. Mijnkoloniën Brunssum is van grote cultuurhistorische waarde als bijzonder stedenbouwkundig ensemble uit het tijdperk van de steenkolenmijnen. Het gaat om vijf wijken, evenals het voormalige mijnterrein van de Hendrik, een gedeelte van het oude mijnspoortracé tussen de Staatsmijnen Hendrik en Emma, en de voormalige bruinkoolgroeve Brunnahilde (thans het Vijverpark).

De mijnkoloniën zijn tussen 1910-1930 gebouwd voor het personeel van de Staatsmijnen Hendrik en Emma. De ingenieurs van de Staatsmijnen ontwierpen de eerste woningen. Later werden bekende architecten zoals J. Stuyt en A. Boosten aangetrokken. Hierdoor heeft elke kolonie zijn eigen specifieke stedenbouwkundige en architectonische uitwerking. De mijnkoloniën zijn opgezet volgens de filosofie van een tuindorp.

De bescherming is niet bedoeld om de bestaande situatie te bevriezen. Het gaat erom bij ontwikkelingen de bestaande karakteristieken te onderkennen, daarvan gebruik te maken en daarop voort te bouwen.

Reageer op dit artikel