nieuws

Berkelland opgezadeld met erfenis centrumplan Neede

bouwbreed

berkelland – De voormalige gemeente Neede heeft flink geblunderd bij de exploitatie van het centrumplan. Neede, dat sinds 1 januari 2005 is opgegaan in de gemeente Berkelland, heeft een tekort achtergelaten van 1,6 miljoen euro.

Inmiddels heeft de gemeente Berkelland het exploitatietekort terug weten te dringen tot 220.000 euro. De toenmalige gemeente Neede stapelde blunder op blunder, zo blijkt uit een rapport dat deze maand aan de gemeenteraad van Berkelland is voorgelegd. Zo had Neede in de exploitatie-opzet geen rekening gehouden met planschade. Dat leverde een extra uitgave op van 381.500 euro. Verder had de toenmalige gemeente een veel te laag bedrag gereserveerd voor de inrichting van het openbaar gebied: een schadepost van 1,24 miljoen euro. Opgeteld de uitgaven voor akoestische maatregelen van het sociaal-cultureel gebouw, kwam het tekort uit op 1,6 miljoen euro.

Inmiddels hebben de partners, projectontwikkelaar Lithos, Pro Wonen en de gemeente, de exploitatie verder uitonderhandeld. Verder is Pro Wonen bereid meer appartementen af te nemen. De raming voor de inrichting van het openbaar gebied is fors naar beneden bijgesteld. Al met al leiden deze maatregelen tot nu nog tot een tekort van �slechts� 220.000 euro.

Voorts liet de gemeente Neede enkele formele verplichtingen achterwege. De overeenkomst met Lithos en een particuliere pandeigenaar werd vlak voor de fusie van de gemeente Berkelland aangegaan, maar niet gemeld aan de fusiepartners Borculo, Eibergen en Ruurlo en de provincie Gelderland. Dat had wettelijk gezien wel gemoeten.

De gemeente Berkelland wil het tekort afdekken uit de reservepot van de grondexploitatie.

Reageer op dit artikel