nieuws

Bergbezinkbassin in centrum bespaart geld

bouwbreed

westerhaar – De gemeente Twenterand heeft het slim aangepakt door in de kern Westerhaar een bergbezinkbassin onder het nieuwe Kulturhus aan te leggen. Daardoor is fors geld bespaard op materiaal, grondkosten en overhead. Voor zover projectleider ir. J. Bresters van Witteveen + Bos weet is dit het enige bergbezinkbassin in Nederland onder een gebouw.

De gemeente Twenterand en ingenieursbureau Witteveen + Bos, die het bassin heeft geëngineerd, vonden elkaar bij beide projecten die in eerste instantie gescheiden van elkaar zouden worden uitgevoerd.

De aangewezen locatie voor het bassin was aan de Hoofdweg waar tevens het Kulturhus zou verrijzen. Volgens de gemeente was de locatie te krap om beide project naast elkaar te realiseren. Het kwam de gemeente dus goed uit dat het bassin onder het Kulturhus werd aangelegd. Ook het budget was volgens de gemeente aan de krappe kant om beide projecten apart van elkaar te realiseren. Door de twee projecten in elkaar te schuiven kon de bouw wel makkelijk binnen het budget tot stand komen.

De gemeente wil en kan nog niet zeggen hoeveel geld is bespaard. “We zijn terughoudend met het naar buiten brengen van schattingen. Het gaat om een forse besparing. We wachten totdat het gehele project is afgerond, dan hebben we een goed overzicht van alle kosten en baten”, aldus een woordvoerder.

De gemeente heeft bespaard op materiaal, grond- en overheadkosten. Immers: de constructies van het bassin en de sporthal zijn met elkaar �verweven� en de grond wordt �dubbel� gebruikt. Verder is sprake van één projectorganisatie in plaats van twee aparte aanbestedingen.

Het bassin ligt onder de vloer van de sporthal, één van de ruimten in het Kulturhus van Westerhaar. Via twee luiken in de gang van de sporthal is de kelder te bereiken. De breedplaatvloeren in de in aanbouw zijnde sporthal vormt tevens het plafond van het bassin. “We moesten de oorspronkelijke maatvoering van het bassin aanpassen aan de oppervlakte van de sporthal”, laat Bresters weten, terwijl hij in de kelder staat. “De puntbelasting van de sporthalvloer moet op de wanden van het bassin terechtkomen”.

Om de bovenbelasting van het Kulturhus op te vangen, zijn in het bassin twee zwaar gewapende funderingsbalken van 600 x 1610 millimeter toegepast.

Een verdere besparing op materiaalkosten (beton) bereikte de gemeente door de wanden van het aangrenzende souterrain van het Kulturhus aan het bassin te storten. Het gaat hierbij om een wand van 11 meter lengte.

Het bergbezinkbassin is uitgevoerd in een constructie van onderwaterbeton. Er is maar liefst 1000 kubieke meter onderwaterbeton in de vloer en de wanden gestort; de stort duurde onafgebroken twaalf uur.

Na de overstortdrempel is een geperforeerde betonwand geplaatst om het overtollig rioleringswater te verspreiden over de vier compartimenten. Na de overstorting worden de compartimenten met rioleringswater schoongespoeld via een hydraulisch bedienbaar kleppensysteem.

De toekomstige gebruikers van het Kulturhus zullen geen stankoverlast hebben van het slib in de kelder, omdat de ontluchtingsbuizen vanuit het bassin worden aangesloten op het luchtuitlaatsysteem van de sporthal.

Interessante uitdaging voor Witteveen + Bos was het om te voorkomen dat de vloer van de sporthal zou gaan resoneren door het gebruik van de pomp in het bassin. “De pompleverancier heeft ons echter verzekerd dat door de dikte van het totale vloerpakket de vloer niet zal gaan trillen”, stelt Bresters de sporthalgebruikers gerust.

Het bergbezinkbassin kan nog niet worden gebruikt, omdat de sporthal pas medio volgend jaar wordt opgeleverd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels