nieuws

Belgen staan te trappelen om Poolse arbeiders aan te nemen

bouwbreed Premium

brussel – In België is een invasie van Poolse werknemers op komst. Ondernemers staan in ieder geval te popelen om Polen in dienst te nemen, zodra dat per 1 mei 2006 wordt toegestaan. Dat blijkt uit een enquête van de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers NSZ gepubliceerd in de krant Het Laatste Nieuws.

Van de ondervraagde ondernemers wil 40 procent Polen aannemen. Nu heeft 15 procent van de zelfstandigen al mensen uit het voormalige Oostblokland in dienst. Het aantal Poolse werknemers bij de zuiderburen zou ruimschoots verdubbelen.

De ondervraagde werkgevers vinden de Polen veel gemotiveerder dan de Belgische werkzoekenden. Vooral de bouw en tuinbouw roepen om Poolse arbeiders.

In Nederland is nog niet duidelijk of de regering de termijn waarbinnen de Polen van de Nederlandse arbeidsmarkt worden geweerd, al dan niet verlengt. Veel EU-landen hebben de grenzen tijdelijk gesloten voor de Poolse arbeiders. Dat gebeurde toen Polen op 1 mei 2004 bij de Europese Unie toetrad en de inwoners recht kregen op vrij verkeer van werknemers.

Reageer op dit artikel