nieuws

BAM scoort bij lagere omzet meer winst

bouwbreed

bunnik – De Koninklijke BAM Groep heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een lagere omzet gedraaid dan vorig jaar. De nettowinst lag echter hoger. Voor het hele jaar heeft het bedrijf de winstverwachting iets verhoogd.

Met een omzet van 5,25 miljard euro deed BAM het iets slechter dan in de eerste maanden van 2004 toen 100 miljoen euro meer werd binnengehaald. Dankzij het belang van 21,5 procent in baggeraar Van Oord, waar BAM 7,7 miljoen aan overhoudt, was het brutoresultaat van 169,2 miljoen wel hoger.

De Duitse activiteiten blijven een zorgenkindje. BAM had gehoopt in de bouw een kleine plus te noteren en in de infra break even te spelen. Dat is nu break even in de bouw en een kleine min in de infra. Volgens topman J. van Oosten komt dit doordat geen projecten worden aangenomen waarvan al bij voorbaat bekend is dat geen winst kan worden behaald. Dat leidt tot onderdekking.

Over de toekomst in Duitsland is Van Oosten heel voorzichtig. Uit cijfers van Euroconstruct blijkt dat 2006 nog een moeilijk jaar wordt, maar dat in 2007 de investeringen in bouwwerken weer omhoog zullen gaan. Voor het eerst in 12 jaar. “Maar pas op. Als de omzetten omhoog gaan, duurt het toch nog een tijdje voordat de prijzen ook omhoog gaan”, aldus Van Oosten.

Financieel topman J. Ruis verwacht het nodige van publiek-private samenwerking in Duitsland. BAM doet al in een consortium met onder andere Fluor mee aan de eerste Autobahn-projecten. Maar ook in de gezondheidszorg liggen er inmiddels plannen bij onze oosterburen.

De Nederlandse werkmaatschappijen op het gebied van bouw en vastgoed doen het goed. In de woningbouw zijn de eerste negen maanden bijna 1300 woningen verkocht via eigen projectontwikkeling tegen duizend vorig jaar. Het aantal onverkochte woningen is verder gedaald naar negentien.

De utiliteitsmarkt geeft nog geen herstel te zien. De BAM-poot op dit gebied richt zich steeds meer op kansrijke projecten in de gezondheidszorg en het onderwijs. Zo is samen met DHV de Schoolcompagnie opgericht die huisvesting voor basisscholen en voortgezet onderwijs ontwikkelt, bouwt en exploiteert.

De sector infra heeft wel goed gepresteerd. Met uitzondering van Duitsland zijn de resultaten vrijwel over de hele linie verbeterd, terwijl ook de omzet licht is gestegen.

Van Oosten houdt voorlopig vast aan een marge van 3,5 procent, ook voor komend jaar. “Eind volgend jaar komen we met een nieuwe groeistrategie voor het bedrijf.” Hij herhaalde nog eens dat BAM in de techniek nog naar een aankoop zoekt. Ook in het buitenland wil het bedrijf wat uitbreiden, maar daar gaat het slechts om “kleine wensen”.

Reageer op dit artikel