nieuws

Asbestvervuiling in kaart via landelijk meldpunt

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Van Geel (milieu) roept een landelijk meldpunt in het leven voor asbestvervuiling in paden, wegen, erven en bodems. SenterNovem zet het meldpunt op.

Dat heeft de staatssecretaris gemeld in een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van de asbestvervuiling. Van Geel wil vaart zetten achter de sanering van asbestpaden en erven nu onderzoek heeft aangetoond dat asbest in het milieu een grotere kans op kanker oplevert.

Van Geel richt zijn aanpak op de provincies Overijssel en Gelderland. In een straal van circa twaalf kilometer rond de asbestcementfabrikanten Eternit en Asbestona worden eigenaren van grond in het buitengebied persoonlijk aangeschreven met het verzoek verdachte plekken te melden. Van Geel heeft besloten dat er bij de inventarisatie ook gekeken wordt naar de aanwezigheid van asbest in bermen of stroken bij wegen die eerder al gesaneerd zijn.

Landelijk wil de staatssecretaris onderzoeken waar er mogelijk asbest in de bodem zit. De aangetroffen vervuilde plekken moeten opgenomen worden in het meerjarenprogramma bodemsanering. Als blijkt dat de provincies de extra saneringen niet kunnen betalen, zal het Rijk extra geld beschikbaar stellen.

Van Geel kondigt aan dat hij een landelijk fonds wil opzetten voor mensen die vanwege de aanwezigheid van asbest in het milieu ziek zijn geworden. Het is de bedoeling dat de oude asbestbedrijven in Nederland geld in dat fonds stoppen. Het Rijk levert geen bijdrage.

De staatssecretaris wil een nieuw overleg met Eternit voor de betaling van de sanering van de asbesthoudende wegen en bodems.

Reageer op dit artikel