nieuws

Alles betaalbaar als iedereen 40 jaar werkt

bouwbreed

odijk – Als iedereen 40 jaar werkt, kan alles worden betaald. Dat is de mening van binnenkort scheidend vice-voorzitter van de Hout- en Bouwbond CNV G. Wildeman. Na een werkzaam leven van 45 jaar, waarvan 24 jaar voor de bond, houdt hij het voor gezien.

“Achteraf moet je constateren dat het akkoord van 2002 mager was. Alle regelingen zijn slechter geworden. Dat was niet nodig geweest als we toen hadden afgesproken dat alle Nederlanders 40 jaar moeten werken”, zegt hij terugblikkend op een turbulente periode.

Het diepst getroffen is hij in die periode door de fiscalisering van vut en prepensioen. “We hadden juist enkele jaren daarvoor de vut-regeling met zijn omslagstelsel omgebouwd tot vroegpensioen met kapitaaldekkingsysteem met instemming van de politiek. En dan leveren ze enkele jaren later deze streek. Ik was niet blij met De Geus”, aldus Wildeman met zijn gebruikelijke gevoel voor understatement. Hij was overigens niet de enige die verbaasd was dat De Geus zijn CNV-achtergrond zo verloochende. Wildeman zegt het niet hardop, maar uit zijn voorbeelden blijkt wel dat hij niet zo�n hoge pet op heeft van juist die beslissingen in de politiek die eenzijdig zijn genomen. Zo is de sociale zekerheid wat hem betreft een onzekerheid geworden, met als dieptepunt de afschaffing van de bedrijfsverenigingen.

Marktwerking

Alles werd destijds klaargemaakt voor marktwerking bij werknemersverzekeringen. De oude bv�s werden gesplitst in een publiek en een privaat deel. Totdat toenmalig minister K. de Vries met een pennenstreek 180 graden van koers veranderde en het UWV oprichtte. “Eigenlijk zijn we toen belazerd”, voelt Wildeman nu. “Er is een nog grotere moloch ontstaan dan het GAK al was, waar elke specialistische kennis is verdwenen. De cliënt is weer de dupe, ook door de bezuinigingen die het UWV krijgt opgelegd. Wij hebben niks meer te zeggen, terwijl het geld van werkgevers en werknemers is.”

Reageer op dit artikel