nieuws

80-kilometerweg eenderde goedkoper bij provincie

bouwbreed

den haag – De kosten voor onderhoud van enkelbaanswegen zijn eenderde duurder als het Rijk ze beheert. De provincie betaalt 3,16 euro per vierkante meter weg en Rijkswaterstaat komt voor eenzelfde vierkante meter op 4,32 euro.

Dat blijkt uit een benchmark waarbij het beheer en onderhoud van enkelbaans wegen naast elkaar zijn gezet.

Voor driekwart is het verschil in kosten toe te schrijven aan het gebruik van zoab. Rijkswaterstaat gebruikt veel vaker zoab dat dubbel zo duur is in onderhoud. Ook voor het overige deel heeft Peijs diverse verklaringen: Rijkswaterstaat past standaard een extra profileringslaag toe in gebieden met een slappe ondergrond. Bovendien rijden volgens Peijs 35 procent meer vrachtwagens over de wegen van het Rijk. Provincies schrijven daarnaast minder vaak geluidsschermen voor en gebruiken geen matrixborden. Het groenonderhoud valt duurder uit, omdat de bermen langs de rijkswegen meestal breder zijn.

Opvallend is het argument dat de provincie vaker via een traditioneel bestek aanbesteedt en Rijkswaterstaat vaker via prestatiebestekken. Maar provincies doen vaker het dagelijks onderhoud in eigen beheer, wat zich niet vertaalt in de vergelijking. De conclusie dat provincies slimmer en vooral goedkoper de enkelbaanswegen beheren is dan ook voorbarig.

Reageer op dit artikel