nieuws

Zoektocht naar goedkopere wapening onderwaterbeton

bouwbreed

meppel – Onderwaterbeton wapenen is niet eenvoudig. Daarom wordt gezocht naar een alternatief voor de traditionele wapeningsnetten. Heijmans Beton- en Waterbouw, vestiging Meppel, heeft getracht beton met G.C.-elementen te wapenen. Het resultaat was echter niet als verwacht.

G.C.-elementen zijn wapeningsstaven, gebogen in de vorm van zeven loodrecht op elkaar staande zijden van een denkbeeldige kubus. Als een heleboel van deze elementen op elkaar worden gestort, grijpen ze ineen en ontstaat een structuur met grote sterkte, waar zelfs een vrachtwagen overheen kan rijden. Elementen met zijden van 30 of 50 millimeter zijn daarom gebruikt voor het versterken van wegranden. De afkorting G.C. betekent �ground consolidating�, het stabiliseren van de bodem.

Dat bracht een werkgroep op de gedachte om G.C.-elementen, maar dan met zijden van 200 millimeter, in het water te laten vallen, voorafgaand aan het storten van onderwaterbeton. Op het terrein van Heijmans in Meppel zijn bekistingen gebouwd met zijkanten van helder acrylaat. Ze werden gevuld met 2 meter water, drie werkstudenten wierpen met de hand 8000 G.C.-elementen op de bodem. Daarna werd het onderwaterbeton gestort (kwaliteit B18) en na vier weken volgde het ontkisten.

Teleurstelling

Dat liep uit op een teleurstelling. Het beton vertoonde scheuren alsof het niet gewapend was. Bij een belastingproef brak een van de betonbalken onmiddellijk doormidden.

De G.C.-elementen dragen onvoldoende bij aan de sterkte van het beton. Blijkbaar kan het materiaal tussen de elementen de trekkrachten niet overbrengen. Volgens de theorie is dat wel wat in staalvezelbeton gebeurt, maar de afmetingen van de vezels zijn veel geringer dan die van de G.C.-elementen en de afstand tussen de vezels is veel kleiner.

Jammer, want als de proef gelukt was zou gewapend onderwaterbeton 25 procent goedkoper geworden zijn. Bij traditionele wapeningsnetten moeten duikers eerst meten en later de netten op hun plaats brengen. Die stappen zouden met G.C.-elementen overgeslagen kunnen worden. Ook zou het lassen en bouwen van korven overbodig worden. Het mislukken van de proef heeft echter roet in het eten gegooid.

Op het systeem van wapenen met G.C.-elementen is patent aangevraagd. Een nieuwheidsonderzoek toonde aan dat nog niemand eerder op het idee was gekomen. Het voordeel van gewapend onderwaterbeton is, dat minder hoeft te worden gebaggerd en dat de betonvloer minder dik hoeft te zijn. Meestal wordt op onderwaterbeton een constructieve vloer aangebracht. Het is aantrekkelijk om die functie met de bodemafsluiting te combineren.

Aan de werkgroep namen Heijmans, Witteveen + Bos, Duiker Centrale Nederland, het Innovatie Test Centrum van Rijkswaterstaat en de TU Delft deel. Aan deskundige inbreng in het project ontbrak het dus niet. Het is even slikken, maar “in de research and development gaat het nu eenmaal zo”, aldus ing. F. Jansen, technisch adviseur bij Heijmans. “Twee stappen vooruit, één achteruit. We moeten de teleurstelling kunnen accepteren. We gaan niet verder met het project, want er zit te veel beweging in de wapening.”

Reageer op dit artikel